:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 08, 2022   15:54

0

55

Makron kaže da bi i Zelenski i Putin poštovali sporazume iz Minska - šta u njima piše

Predsednik Francuske Emanuel Makron nastavlja svoju diplomatsku ofanzivu posetom Kijevu. Nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom, rekao je da su i Vladimir Putin i Volodimir Zelenski voljni da poštuju sporazume iz Minska. Ne verujem rečima, političarima su važna dela, poručio je Zelenski.

Zelenski: Ne verujem rečima, političarima su važna dela

Volodimir Zelenski je na konferenciji za novinare, a misleći na Vladimira Putina, rekao da ne veruje rečima i da su političarima važnija dela.

"Otvorenost je uvek sjajna, to je istina, to nije igra, ali iskrena otvorenost, a ne šala, i razumevanje da postoji stvarna opasnost. Ja ne verujem rečima, verujem da bi svaki političar morao da bude tansparentan i da napravi konkretne korake", rekao je Zelenski. 

Rekao je i da se nada susretu u normandijskom formatu. 

Zelenski je naveo da Ukrajina traži konkretne korake od ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi dokazao da je ozbiljan u pogledu deeskalacije tenzija i povlačenja ruskih trupa sa granice.

"Ne verujem baš rečima, verujem da svaki političar može da bude transparentan u preduzimanju konkretnih koraka", poručio je ukrajinski predsednik.

Makron: Zelenski voljan da implementira sporazum iz Minska

Francuski predsednik je nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom rekao da je Volodimir Zelenski voljan da implementira sporazum iz Minska. Makron napominje da je i od Vladimira Putina dobio potvrdu da će poštovati taj dogovor.

"Sporazumi iz Minska su najbolji način da se zaštiti integritet Ukrajine", poručio je Makron.

Rekao je i da rešenje ukrajinske krize zahteva mesece rada i da mu je Putin rekao da neće stajati iza bilo kakvih eskalacija tenzija.

Sporazumi iz Minska su potpisani 2014. i 2015. godine, od strane lidera Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke i predstavljaju odgovor na rusku aneksiju Krima. Takođe, njihov cilj je bio da se zaustave sukobi na istoku Ukrajine.

Ovi sporazumi su, između ostalog, podrazumevali sveobuhvatan prekid vatre u Donjecku i Lugansku, povlačenje teškog naoružanja obe strane na lokacije na podjednakom rastojanju od linije razdvajanja, efikasan monitoring od strane OEBS-a, specijalan status za Donjeck i Lugansk, a sve strane oružane grupe, vojna oprema i plaćenici trebalo je da napuste Ukrajinu. 

Izvor: RTS, Rojters

MakronZelenskiPutinUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva