:

:

TV Most

clock

Oktobar 05, 2023   12:26

0

98

Mali razgovarao sa ambasadorom Kine Li Mingom o nastavku saradnje

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa novoizabranim ambasadorom Kine u Srbiji Li Mingom o nastavku već uspešne saradnje dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju, Mali je poželeo dobrošlicu ambasadoru Li Mingu, ukazujući da su Srbija i Kina izgradile uzajamno poverenje i kredibilitet i da nikada u istoriji nisu imali bolje odnose.

"Srbija je ostvarila veliki napredak u poslednjih 10 godina. Dominantna smo ekonomija u regionu, povećavamo plate i penzije, realizujemo velike kapitalne projekte, a u tom smislu veliku zahvalnost dugujemo upravo Kini", rekao je Mali i dodao da svi zajednički projekti dve zemlje dobro napreduju.

Dodaje se da je ministar govoreći o uspešnoj saradnji istakao i da Er Srbija od prošle godine ponovo direktno leti do Kine, uvođenjem leta između Beograda i Tjenđina. 

Mali je istakao i da danas Er Srbija direktno leti i na istok i na zapad, i da predstavlja primer uspešne kompanije.

U saopštenju se ističe i da su se Mali i ambasador Li osvrnuli i na unapređenje saradnje u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) i da je Mali kazao da je Srbija prepoznala značaj ulaganja u IKT i veštačku inteligenciju, gde je Kina aposolutni lider.

"Zbog sankcija smo izgubili decenije i to moramo da nadoknadimo. Moramo da budemo u toku sa inovacijama, a u tome očekujemo i podršku Kine", rekao je Mali.

Ambasador Li Ming kazao je da je Srbija herojska zemlja i da je počastvovan što je na mestu ambasadora u našoj zemlji napominjući da su generacije unazad, pa i njegovi roditelji znali za Jugoslaviju i Srbiju.

Li Ming  se, kako se navodi u saopštenju složio da je Srbija veliki prijatelj Kine i da je saradnja dve zemlje zasnovana  na dubokom prijateljstvu.

"Verujem da imamo potencijala za još bližu saradnju", rekao je Li Ming i ukazao na značaj predstojećeg Trećeg foruma za međunarodnu saradnju inicijative "Pojas i put".

Ističe se i da je ambasador čestitao Srbiji na dobijanju organizacije specijalizovane izložbe EKSPO 2027, kao i da su se sagovornici složili da je to dobra prilika kako za našu zemlju tako i za čitav region.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Siniša MaliLi Ming
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva