:

:

TV Most

Foto: BBC

clock

Mart 19, 2021   8:34

0

61

Međusobne optužbe i kršenje protokola na sastanku SAD i Kine

Međusobni prekori obeležili su početak prvih razgovora administracije američkog predsednika Bajdena i visoke kineske delegacije na Aljasci, a SAD su poručile da kineske akcije prete globalnom poretku utemeljenom na pravu i poručile da će se Vašington zalagati za svoje prijatelje, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su američki državni sekretar Entoni Blinken i nacionalni savetnik za bezbednost Džejk Salivan u Enkoridžu na Aljasci započeli u četvrtak sastanak s najvišim zvaničnikom za spoljnu politiku kineske Komunističke partije Jang Džiečijem i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem i da je on bio obeležen međusobnim optužbama i kršenjem dogovorenog protokola.

"Razgovaraćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog delovanja Kine u Sinđijangu, Honkgongu, Tajvanu, sajber napada na SAD i ekonomskih pritisaka na naše saveznike", rekao je Blinken na otvaranju sastanka, prenosi Rojters.

On je dodao da svaka od ovih radnji ugrožava poredak zasnovan na pravilima na kojima se zasniva globalna bezbednost i da se ne radi samo o unutrašnjim pitanjima.

Agencija navodi da je u podužem odgovoru na uvodne reči američkog zvaničnika, Jang uzvratio optužujući SAD da koriste svoju vojnu i finansijsku moć kako bi vršili pritisak na druge zemlje, kao i za zloupotrebu pojma nacionalne bezbednosti kojom utiču na međunarodnu trgovinu.

Kineski funkcioner je rekao da su Sinđijang, Hongkong i Tajvan nerazdvojni delovi kineske teritorije i da se Kina snažno protivi američkom mešanju u njene unutrašnje poslove, kao i da su ljudska prava u SAD na niskom nivou s obzirom na američki odnos prema manjinskim grupama, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ono što obično čini nekoliko minuta uvodne reči pred novinarima za takve sastanke na visokom nivou, trajalo više od sat vremena.

Nakon toga, visoki zvaničnik američke administracije rekao je da je Kina odmah prekršila dogovoreni protokol sastanka , što je bilo dve minute uvodnih reči svakog od njih, a čelnik kineske delegacije Jang optužio je SAD da nisu poštovali diplomatski protokol kada su najavili sankcije kineskim zvaničnicima uoči sastanka, prenosi Rojters.

Izvor: Танјуг

SADKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?