:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2020   19:55

0

74

Miftaraj: Današnja hapšenja u skladu sa mandatom Specijalnog suda

Hapšenja koja je danas izvršio Specijalni sud u skladu su sa mandatom te institucije i uglavnom se mogu povezati sa krivičnim delom ometanja sprovođenja pravde, izjavio je Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta pravde.

Prema rečima Miftaraja iz hapšenja se može shvatiti da su iz Specijalnog suda procureli dosijei dostavljeni u kancelarije Organizacije ratnih veterana OVK.

"Inače, Specijalni sud nema mandat i nadležnost da bilo koga uhapsi ukoliko to nije povezano sa ometanjem sprovođenja pravde u slučajevima Specijalnog suda", ukazao je Miftaraj.

Poručio je da svaki građanin KiM mora da se distancira od bilo koje radnje koja ometa rad Specijalnog suda.

"Isto tako, obaveza je Specijalnog suda da objasni javnosti okolnosti oko curenja poverljivih informacija, da  ubedi javnost u pogledu fizičke i pravne sigurnosti svedoka, uključujući integritet sudskog postupka i poštovanje prava i sloboda lica koja su predmet krivičnog postupka", naglasio je Miftaraj.

Istakao je takođe da Specijalni sud ne može da izbegava odgovornost i da se zatvori za javnost u pogledu tako važnih procesima, kao  i da bi transparentnost i odgovornost Specijalnog suda trebalo da budu osnova njegovog rada i delovanja.

Miftaraj je mišljenja i da bi Poverenik za ljudska prava i slobode Saveta Evropske unije trebalo da bude aktivan i zahteva da se na ovom sudu poštuju ljudska prava i slobode, sa posebnim naglaskom na fizičku i pravnu sigurnost svedoka i njihovih porodica. 

Izvor: Kosovo online/Zeri

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva