:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2021   13:38

0

175

Mihajlović: Projekat Jadar će imati uticaj na celu Evropu

Država neće napraviti ni jedna korak u realizaciji projekta Jadar bez poštovanja procedura zaštite životne sredine, ma koliko ovaj projekat bio značajan, izjavila je danas u Loznici potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je tokom posete Loznici, sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Vladanom Krasavcem, razgovarala o budućem rudniku jadarita i daljoj izgradnji elektromreže za potrebe stanovništva i budućih investitora.

"Projekat Jadar je bio najvažnija tačka sastanka, jer će imati uticaj na celu Evropu. Ovde se nalazi 10 odsto svetskih rezervi litijuma i to je veliko bogatstvo, ali ništa se neće uraditi ako se ne bude ispoštovala svaka odluka i procedura u oblasti zaštite životne sredine", izjavila je ministarka Mihajlović posle sastanka.

Ona je najavila da će biti foormiran tim od predstavnika Ministarstva i lokalne samouprave, koji će dnevno razmatrati sva pitanja u vezi sa ovim projektom, s ciljem da se građani istinito obaveštavaju o svemu i spreči širenje neistina i poluistina.

"Najlakše je skupljati poene zbunjujući ljude neistinama i poluistinama koje nemaju veze sa onim što se zaista dešava.

Država neće napraviti ni jedan korak bez sprovođenja svih procedura u oblasti zaštite životne sredine, ma koliko ovaj projekat bio značajan. Zato je danas ovde bila i predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da je tema sastanka bio i dug lozničke toplane prema Srbijagasu koji mora biti rešen kako ne bi bilo problema sa snabdevanjem grada grejanjem.

"U narednih nekoliko dana ćemo morati da rešimo odnos sa Srbijagasom kroz konverziju kapitala, budući da ćemo širiti broj potrošača i mrežu. Do kraja ove nedelje se to mora rešiti, jer Loznica ne može da trpi zbog starih dugova koje je imala 'Viskoza'", bila je izričita ministarka.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da šalje jasnu poruku javnosti da su svi apsolutno posvećeni unapređenju privredne aktivnosti, ali da će uvek na prvo mesto staviti zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi.

"Mi ćemo ove sastanke nastaviti, ali ćemo sa našim građanima razgovarati o svemu što ih zanima kako bismo našli najbolje rešenje. Ovo je veliki izazov za našu sredinu i našu državu, zato je razumljivo zašto su svi u zemlji uključeni kako bismo došli do održivih rešenja", naglasio je Petrović.

Podsetio je da je Loznica u prethodnom periodu imala najveću moguću podršku od Vlade i predsednika države i kada je reč o energetici.

"Izuzetno je mnogo urađeno i mi smo uz podršku države spremno dočekali nove investiture, što se odrazilo na život građana, budžet grada i grad počinje da živi", zaključio je Petrović.

Direktor Operativnog distributivnog sistema EPS-a Bojan Atlagić rekao je da je u prethodne četiri godine uloženo 1,4 milijardi dinara u mrežu u Loznici, što je donelo dobrobit građanima, ali i investitorima kako sadašnjim tako i onim koji će tek doći, te da je i ODS od toga imao koristi, jer su gubici na mreži smanjeni sa 16,5 odsto na 12,7 procenata.

Najavio je izgradnju nove trafo stanice Loznica 2, kao i novog dsipečerskog centra u tom gradu.

Tokom posete Loznici potpredsednica Vlade razgovarala je s članovima Tima za budućnost Loznice, mladim stručnjacima različitih profila koji su se na poziv gradonačelnika Petrovića nakon završenih studija vratili u svoj rodni grad kako bi radili na razvojnim projektima.

Do leta kreću pripremni radovi za HE na Drini

Do leta će početi pripremni radovi sa Republikom Srpskom na izgradnji hidroelektrana na Drini koje treba da donesu energetsku stabilnost Srbiji, najavila je danas u Loznici ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Jedan deo tehničke dokumentacije je završen, i ja mislim da pripremni radovi mogu već u toku ove godine do leta i da počnu. EPS nam je uputio zahtev da odobrimo pripremne radove, i mi ćemo to sigurno i uraditi", izjavila je Mihajlovićeva nakon razgovora sa čelnicima Grada Loznice i Mačvanskog okruga o energetici i rudniku jadarita.

Dodala je da je Srbija prebogata rekama, i da nema ni jednog jedinog razloga da ne koristi njihov potencijal.

"Prema tome, Srbija će u narednih nekoliko godina biti bogatija za tri hidroelektrane, što će nam omogućiti da budemo stabilniji u eletroenergetskom sistemu, ali će nam obezbediti i stalnu vezu sa regionom, jer investitorima treba i stabilnost u napajanju električnom energijom a to omogućavaju novi kapaciteti koje ćemo napraviti", naglasila je Mihajlovićeva.

Izvor: Танјуг

MihajlovićJadarDrinahidroelektrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva