:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 20, 2021   15:11

0

220

Milić: Akcija Rosu - reakcija Kurtija na posetu Angele Merkel

Čini se da je kosovski premijer Aljbin Kurti revoltiran načinom na koji je prošla poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je uputila pohvale na račun Srbije o doslednosti i odgovornosti u dijalogu, te je današnje postavljanje specijalnih jedinica ROSU na administrativnim prelazima neka vrsta njegove reakcije, ali i pritiska i provokacije zapadnoevropske međunarodne zajednice.

To je za Танјуг ocenila direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić i podsetila na poruku Merkelove da priznanje tzv. Kosova nije ključ za evropske integracije, već je govorila o normalizaciji odnosa.

"Zbog toga je ovo sada jedna vrsta reakcije, pritisaka i provokacije Prištine na zapadne međunarodne zajednice", rekla je Milić.

Objašnjava da se današnjim potezom oko promene registarskih oznaka na srpskim vozilima, Priština poziva na sporazume iz 2011. i 2016. godine, dodajući da je upravo taj iz 2016. predvideo nekih pet godina tranzicije za promenu tablica.

"Međutim, način, tajming i metod sporovođenja toga su katastrofalni. Da su u međuvremenu ispunjeni i drugi elementi svih tih sporazuma, kao što je Zajednica srpskih opština, a pre svega učešće srpskih tužioca i policajaca u strukturama, verovatno bi javnost na Kosovu, pre svega Srbi na severu, bili mnogo manje antagonizovani ovim", ocenjuje Milić.

Ističe da je u ovom trenutku veoma bitno da ne dođe ni do kakvih incidenata, bez obzira koliko su, naglašava, s pravom Srbi na severu KiM antagonizovani.

Milić je objasnila i da ROSU nije vojna jednica, već policijska, te da kao takva ne spada pod "džentlmenski dogovor" o tome da tzv. kosovske bezbednosne snage mogu da uđu na sever Kosova samo uz saglasnost Kfora.

"Međutim, to su antiterorističke jedinice, vrlo teško opremljene, a ako vi sprovodite jedan zakon, kao što je zamena tablica, obično vam takve jedinice ne trebaju. Ne vidim zašto se sa takvim jedinicama provocira", navela je Milić.

Upitana da li zbog takvog poteza Prištine očekuje reakciju međunarodne zajednice, Milić kaže da je međunarodna zajednica trenutno zaokupljena drugim problemima.

Milić ukazuje da se trenutno raspadaju trgovinski sproazumi između EU i Australije, zatim da je velika kriza oko pitanja nuklearnih podmornica i otkazivanja ugovora između Australije i Francuske, dodajući da međunarodna zajednica očito Kosovo ne percepira kao glavni izazov.

"Nadam se da neće biti incidenata koji bi doveli do te vrste reakcije međunarodne zajednice, ali u svakom slučaju videćemo danas šta će specijalni izaslanik EU za pregovore između Beograd i Prištine, Miroslav Lajčak, reći nakon sastanka sa predsednikom Vučićem u Beogradu", kaže Milić.

Smatra da bi bilo poražavajuće i nefer ukoliko ponovo budemo čuli da se obe strane pozivaju na uzdržanost od provokacija.

Izvor: Танјуг

KiMJelena MilićJarinjetabliceROSUMerkelKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva