:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2023   10:12

0

80

Mitić: Ne očekujem dramatičan pomak u dijalogu, iako za to postoji volja Beograda

Naučni saradnik u u Centru za studije „Pojasa i puta“ Aleksandar Mitić ističe da ne očekujem dramatičan pomak na sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji će biti održan u Briselu, iako je očigledno da postoji jasna volja u Srbiji da se dođe do pomaka, prenosi Blic.

"Ono što smo čuli u poslednje vreme i od takozvanog ambasadora SAD u Prištini i od strane Kurtija, jednostavno je nešto što je apsolutno po meni neprihvativo i za Beograd i za kosovske Srbe. Tako da, tu se nalazimo u jednoj veoma delikatnoj situaciji gde bi morali da rešavamo ovo pitanje upravo zbog položaja i zbog teške situacije za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sa druge strane, ono što se trenutno nudi, bar po onome što znamo, jer retki su oni koji su videli taj nacrt, to nije dobro, nije prihvativo za srpsku stranu. Ne očekujem neki dramatičan pomak na sastanku u Briselu, ali očigledno je da postoji jasna volja u Beogradu da se dođe do pomaka. Nisam siguran da postoji takva jasna volja u Prištini i da je Kurti spreman na bilo kakvo izvršeno vlašćenje, bilo kakvo vrstu autonomije", kazao je Miitć.

Prema njegovim rečima, pitanjem preregistarcije je kosovski premijer Aljbin Kurti pokrenuo ceo proces eskalacije na Kosovu.

"To je izazvalo lančanu reakciju sa smenama komandira, sa izborima, sa priznavanjem legitimiteta takvih izbora koji su bili potpuno nelegitimni i krnji. Naravno da očekujemo određeni otpor, ali to jeste pitanje koje je u samom startu bilo izuzetno važno", ističe Mitić.

Izmeštanje spomen ploče srpskim borcima u periodu od 1912. do 1918. godine u Prištini, smatra Mitić, je nastavak uništavanja srpskog kulturnog nasleđa.

"Skandalozan nastavak uništavanja i genocida koji se vrši nad Srbima i nad srpskom kulturom, srpskim nasleđem na Kosovu i Metohiji. Bojim se da je to indikator onoga što bi moglo da se desi i u ostalim mestima na Kosovu i Metohiji, ali ono što je najstrašnije, da Francuska koja je sa Srbijom učestvovala, pobedila u tom ratu, stoji zvanično iza jednog takvog zahteva, to je zaista velika stramota za zvanični Pariz i naša diplomatija u Beogradu, sasvim siguran će raditi na tome da se to ispravi. Bojim se da ne ostanemo i ovde u jednom takvom vakumu bez promene skandalozne odluke", zaključuje Mitić.

Izvor: Kosovo online/Blic

KiMAleksandar Mitićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva