:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2022   7:54

0

178

Moskva korigovala koridore za izlazak stranih brodova

Rusija je korigovala rute pomorskih humanitarnih koridora koji će omogućiti stranim brodovima da napuste blokirane ukrajinske luke, uključujući Odesu i Nikolajev, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

 

On je naveo da su u cilju bezbednog izlaska stranih brodova iz luka Odesa, Nikolajev, Černomorsk, Herson, Očakova i Južni na otvoreno more Oružane snage Rusije korigovale trasu humanitarnog koridora, koji od 27. marta funkcioniše u Crnom moru, prenosi Interfaks.

Naveo je da će od danas pomorski humanitarni koridor biti dužine 139 nautičkih milja i širine tri milje i da će biti otvoren svakog dana od 08 do 19 sati po moskovskom vremenu.

Mizincev je istakao da je ukrajinska strana odgovorna za osiguranje bezbednosti isplovljavanja brodova iz luka.

On je juče saopštio da Ministarstvo odbrane Ruske Federacije otvara dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.

Naveo je da se u Crnom moru za izlazak brodova iz luke Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni otvara koridor u smeru jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, dužine 80 milja i širine 3 milje.

U Azovskom moru za izlazak iz luke Marijupolj otvara se koridor dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora, rekao je Mizincev.

„U šest luka - Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni 70 stranih brodova iz 16 država i dalje je blokirano. Pretnja od granatiranja i velika opasnost od mina koju stvara zvanični Kijev ne dozvoljavaju brodovima da slobodno izlaze na otvoreno more", rekao je Mizincev.

Zapadne zemlje tvrde da ruska vojska blokira ukrajinske luke i da zbog toga brodovi koji prevoze žitarice ne mogu da isplove, dok Moskva s druge strane tvrdi da su luke minirane i da postoji opasnost za brodove.

Stremusov: Brodovi ne mogu iz Hersona zbog ukrajinskih nacionalista

Brodovi nisu mogli da napuste luku Herson, jer je jedini izlaz na Crno more pod kontrolom ukrajinskih snaga i rizik od granatiranja je ostao veliki, kazao je danas zamenik civilno-vojne zaštite regiona Herson Krili Stremusov za TASS.

"Luka ne može da funkcioniše u ovom trenutku, jer izlaz ka Crnom moru drže ukrajinski nacionalisti. Konkretno, mislim na grad Očakov. Raketni napadi koji ciljaju Herson dolaze iz te oblasti, dok su mine postavljene svuda", rekao je Stremusov.

Prema njegovim rečima, vlasti Hersona ne opstruišu navigaciju ni na koji način.

"Međutim, čim dođete do ušća, odmah ste pod vatrom ukrajinskih nacionalista i onda ne možete da prođete Očakov, usko grlo preko kojeg možete da izađete na Crno more", kazao je on.

Zaporoška oblast prešla na moskovsko vreme

Zaporoška oblast, na jugu Ukrajine, prešla na moskovsko računanje vremena, izjavio je član glavnog saveta regionalne uprave Vladimir Rogov.

On je za RIA Novosti rekao da više neće biti pomeranja časovnika na zimsko i letnje računanje vremena, kao što je bilo kada je region bio pod kontrolom Ukrajine.

Hersonska i Zaporoška oblast prelaze na telefonski kod Rusije

Oslobođene teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti prelaze na ruski telefonski kod „+7“, izjavio je savetnik šefa Krima za informacionu politiku Oleg Krjučkov.

On je za RIA Novosti rekao da tamo već rade novi operateri i da su u Hersonu, Melitopolju i Berđansku već pušteni u prodaju mobilni paketi novih operatera.

Ta informacija je potvrđena i u upravi Zaporoške oblasti.

Ruske snage su preuzele kontrolu nad Hersonskom oblasti i priazovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine.

Kremlj: Nije jasno šta Kijev zaista želi

Kremlj je danas saopštio da krivi Ukrajinu zbog činjenice da su mirovni pregovori dve zemlje zamrznuti, navodeći da nije jasno šta Kijev želi.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da ukrajinsko rukovodstvo konstantno daje kontradiktorne izjave.

"To nam ne dozvoljava da u potpunosti razumemo šta ukrajinska strana zaista želi", dodao je on, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prethodno je rekao da je u više navrata pokušao da organizuje sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom kako bi okončali rat, ali da Rusija nije delovala spremno za ozbiljne mirovne pregovore.

Zelenski je dodao da Kijev nije voljan da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da mora da se suoči sa realnošću da će to najverovatnije biti neophodno kako bi se rat završio.

"Postoje stvari o kojima treba pričati sa ruskim liderom. Ne govorim da je naš narod voljan da priča sa Putinom, ali moramo da se suočimo sa realnošću onoga što prolazimo svi zajedno", kazao je Zelenski tokom obraćanja indonežanskim intelektualcima, preneo je Rojters.

On je rekao da Ukrajina od tog sastanka želi svoj život nazad.

"Želimo da povratimo život jedne suverene zemlje, na svojoj teritoriji. Rusija ne deluje još da je spremna da ozbiljne mirovne pregovore", dodao je Zelenski.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaRusijabrodoviOdesa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva