:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2021   18:32

0

140

MSP CG: Da prestane nekorektan odnos prema građanima Crne Gore

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da nekorektna postupanja prema Crnoj Gori i njenim građanima moraju prestati.

 

Resor Đorđa Radulovića oglasio se povodom sinoćnjeg, kako su kazali, 'grubog postupanja policije Republike Srbije prema sinu premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića', prenela je RTCG.

"Prilikom razgovora sa Oliverom Stamenkovićem, otpravnikom poslova u ambasadi Srbije u Podgorici, ponovljen je stav izrečen već više puta nakon iskustava naših poslanika na državnoj granici Srbije", naveo je MSP Crne Gore.

"Posle neprijatnosti kćerki premijera Krivokapića koje su već jednom, iz bezbednosnih razloga, morale da napuste Beograd, dogodilo se da je njegovog sina, iako je reč o štićenoj ličnosti u pratnji pripadnika Uprave policije Crne Gore, Policija Republike Srbije pretresala potežući čak i oružje, te pravdajući svoj postupak naredbom, postupila na krajnje grub način", dodaje se u saopštenju.

Iz crnogorskog Ministarstva su zbog pomenutog događaja izeazili veliku zabrinutost i apelovali da ovakav odnos srpskih vlasti odmah prestane.

"Nakon stava Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, da su lažni navodi da je ovde reč o maltretiranju, te da su u ovom slučaju postupali profesionalno i u skladu sa zakonom, mi i ovoga puta želimo da verujemo da je po sredi bila 'neophodna provera', kako je to saopšteno", kazali su iz MSP Crne Gore.

Oni izražavaju nadu da će državni organi Srbije, osim objašnjenja koja nisu izostala ni prilikom prethodnih neprijatnosti, ovoga puta pokazati iskrenu i stvarnu volju da se ovakvi postupci ostave u prošlosti i da, kako su dodali, 'delima pokažemo da možemo imati puno poverenje jedni u druge'.

"Želimo da verujemo da građanima i jedne i druge države, pa bili oni štićene ličnosti ili poslanici, ako ne postoji razlog za suprotno činjenje, možemo garantovani jednak tretman i puno uvažavanje. U to duboko verujemo jer građani obe zemlje to zaslužuju, jer veruju u prijateljstvo i najbolje namere. Naravno, komunikacija sa vlastima Srbije sa naše strane biće nastavljena, u dobroj veri da se sinoć dogodio veliki propust, a ne još jedno nekorektno postupanje prema našim državljanima, ili poruka Vladi ili premijeru", zaključuje se u reagovanju MSP Crne Gore.

Ranije danas ovim povodom reagovali su i iz Vlade Crne Gore, koja je saopštila da je policija Republike Srbije izvršila grub atak na sina premijera Krivokapića.

MUP Srbije o "slučaju Krivokapićevog sina": Objasnićemo koliko god puta bude bilo potrebno

Nije problem kada nekom treba ponovo objasniti, ali jeste problem kada neko neće da čuje objašnjenje, saopštio je danas MUP Srbije.

Kao što se u svom radu pridržava zakona i procedura tako će MUP Srbije strpljivo još jednom objasniti celokupnoj javnosti, a posebno Vladi Crne Gore šta se desilo sinoć u Beogradu i ponavljaćemo objašnjenje koliko god bude bilo potrebno da se istina razume i prihvati.

Nakon primljenog obaveštenja na sistemu 192, da se u vozilu marke "mercedes" civilnih crnogorskih tablica nalaze lica od kojih je najmanje jedno naoružano, pripadnici MUP-a Srbije su se dali u potragu za vozilom i licem.

U skladu sa procedurama sačekalo se da se vozilo samo zaustavi iz razloga izbegavanja mogućnosti ugrožavanja bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju usled mogućnosti bekstva ili upotrebe vatrenog oružja primećenog u posedu jednog od putnika, navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

Kada se vozilo zaustavilo, postupajući policajci su, vodeći računa o sopstvenoj bezbednosti, što jeste i mora biti prioritet u svakoj intervenciji policije, pokazali službeno oružje, identifikovali se i izvršili pretres.

Ne postoji policija na svetu koja bi licu za koje se sumnja da ima oružje prišla bez ličnog naoružanja.

Nestrpljivo čekamo da vidimo revolucionarne procedure crnogorske policije po kojima se bez oružja prilazi naoružanim licima.

Nakon legitimisanja lica u pratnji sina premijera Crne Gore i njegovog predstavljanja kao pripadnika ličnog obezbeđenja, intervencija je završena, a oružje ostavljeno u posedu pripadnika MUP-a CG.

Naši pripadnici umeju da povise i ton dok prilaze naoružanim licima i nadamo se da to nije mnogo uznemirilo legitimisanu gospodu, stoji u saopštenju MUP-a Srbije.

Pripadnici Policijske uprave za grad Beograd ne znaju i ne treba da znaju da li je na našoj teritoriji sin predsednika vlade Crne Gore, niti da li ima obezbeđenje.

Ni jedan pripadnik MUP-a Srbije, takođe, ne kontroliše kretanje članova porodice Krivokapić i njihovog obezbeđenja.

Niti imamo tu želju, niti imamo to pravo.

Da tako nešto radimo bez saglasnosti porodice Krivokapić bili bismo optuženi da ih uhodimo i ometamo, navedeno je u saopštenju PUP-a Srbije.

Kao što se vidi pripadnici PU za grad Beograd su postupili onako kako procedure nalažu, bez primene sile i sredstava prinude, u skladu sa procenom situacije.

U pitanju je rutinsko postupanje koje je dokumentovano u skladu sa procedurama.

Ovakvih intervencija dnevno imamo na desetine i da akter nije lice iz porodice Krivokapić, ne bi zaslužilo ni najmanju pažnju, navedeno je u saopštenju.

Još jednom podsećamo da je ćerkama premijera Krivokapića ponuđeno obezbeđenje čim im je otac postao štićena ličnost, a da su obezbeđenje odbile.

Ukoliko su promenili mišljenje naše obezbeđenje im je na raspolaganju.

Ko hoće da čuje, sve mu je objašnjeno, ko neće, objasnićemo koliko god puta bude bilo potrebno, stoji u saopštenju MUP-a Srbije.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraZdravko KrivokapićMUP Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva