:

:

TV Most

Foto: RTV KiM

clock

Jun 24, 2020   22:18

0

204

"Narod koji izgubi svoje pismo i svoj jezik će nestati"

U okviru  Vidovdanskih svečanosti, a ujedno i povodom obeležavanja 60 godina postojanja najstarije izdavačke kuće na Kosovu i Metohiji NIJP „Panorama-Jedinstvo“, kao i promocije najnovijeg broja časopisa za književnost „Stremljenja“ u Domu kulture „Gračanica“ održano je književno veče.

Obeležavanje 60 godina postojanja NIJP „Panorama-Jedinstvo“ i promocija najnovijeg broja časopisa za književnost „Stremljenja“ (Foto Kim)

O ovom jubileju govorili su Svetozar Vlahović, direktor NIJP "Panorama-Jedinstvo" , Rada Komazec, glavni i odgovorni urednik, Ranko Đinović, pesnik i Radoslav Stojanović, pisac.

Direktor ove izdavačke kuće rekao je da je zahvalan svim čitaocima, kao i stvaraocima.

"Ovo što mi radimo, zahvaljujući vama, ima veliki značaj. Mi smo tu da na skroman način radimo ono što rade naši preci i naši potomci. Narod koji izgubi svoje pismo i svoj jezik će nestati."

"Ukupna kultura spskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao jednog obdarenog naroda koji je na oltar evropske kulture priložio razna dela, odlikuje se raznolikim dostignućima na polju književnosti", kazala je Rada Komazec i dodala da će se za mesec dana održati promocija časopisa "Stremljenja" u Domu kulture.

Pisac Radoslav Stojanović čije je delo predstavljeno, govori o svojoj saradnji sa NIJP „Panorama-Jedinstvo“:

"Kao i većina pisaca sa Kosova i Metohije, počeo sam od "Jedinstva" i krenuo na ovo putešestvije. Meni je ovo jubilarna četrdeseta knjiga i četrdeseta godina od kako sam objavio prvu knjigu. Ovo su izabrane najbolje pripovetke od kojih su neke i nagrađivane."

Pesnik Ranko Đinović pozdravio je prisutne svojim stihovima i izrazio zahvalnost ovoj izdavačkoj kući.

"Ja kao pesnik "Jedinstva" želim da se zahvalim svima što mi omogućavate da objavljujem knjige kod vas, a pre svega, Radi Komazec koja je moje stvaralaštvo doživela na jedan poseban način."

Program je vodila i stihove čitala glumica Narodnog poзorišta u Prištini Jasmina Stojiljković.

Izvor: RTV KiM

KiMVidovdanske svečanosti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva