:

:

TV Most

clock

Novembar 10, 2020   15:55

0

187

Nastavak Berlinskog procesa: Zelena agenda za Zapadni Balkan i Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji, pozdravio je potpisivanje akcionog plana za razvoj zajedničkog ekonomskog tržišta na Zapadnom Balkanu i naglasio da zajedno sa Ekonomsko investicionom planom to predstavalja snažu perspektivu za napredak regiona.

"Dogovor o ambicioznom akcionom planu za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta koji će osigurati nesmetan promet robe, usluga, ljudi i kapitala je presudan. Zajedničko regionalno tržište povećaće atraktivnost i konkurentnost regiona i pomoći će mu da se pretvori u investiciono čvorište, zanimljivo i za globalne investitore koji žele da smanje udaljenost do tržišta EU", poručio je Varhelji.

Oliver Varheji je tokom onlajn samita lidera Zapadnog Balkana i EU u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa, podsetio da je Evropska komisija predstavila i snažan investicioni kako bi podstakla ekonomije regiona, poboljšala njihovu konkurentnost, ojačala povezanost i podržala zelenu i digitalnu transformaciju.

On nagalašava da Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan može da "promeni ekonomski pejzaž regiona u narednih četiri do pet godina".

"Plan je čvrst temelj na kojem možemo da gradimo zajednički cilju da region učinimo stabilnijim, prosperitetnijim i ubrzamo njegov evropski put", kaže evropski komesar.

Varheji očekuje da će vlade u regionu preduzeti neophodne ekonomske i temeljne reforme potrebne da podstaknu "neviđenu investicionu ponudu koju je EU ovim planom stavila na sto".

Brnabić: Ubrzati proces integracije Srbije u EU, podrška susedima

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija želi da ubrza procese integracije u EU, ali i da snažno podržava pristupanje Uniji naših suseda, posebno Severne Makedonije i Albanije, jer je to, kako je rekla, izuzetno važno za prosperitet i stabilnost čitavog regiona.

Na onlajn samitu Zapadnog Balkana u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa, govoreći o ozbiljnim ekonomskim izazovima uzrokovanim pandemijom kovid 19, Brnabić je izrazila želju za proširenjem veze Zelenog koridora izvan Zapadnog Balkana, proširujući domet i potencijal prema susednim državama članicama EU i široj EU, što bi predstavljao važan korak u ekonomskom oporavku i jačem ekonomskom usklađivanju Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Premijerka je u obraćanju, kako je saopšteno, iskazala spremnost za priključivanje jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), inicijativi Evropske unije za pojednostavljivanje bankovnih transfera, za šta je ocenila da bi rezultiralo smanjenjem troškova regionalnih plaćanja i poslužilo kao dobar mehanizam za post-kovid oporavak.

Brnabić je ponovila posvećenost Srbije sprovođenju svih pet stubova Zelene agende, u skladu sa regionalnom socijalno-ekonomskom stvarnošću, i zamolila partnere iz Evropske unije da razmotre načine koji bi omogućili da pristupimo dodatnim finansijskim sredstvima za sprovođenje Zelene agende koja će biti veoma izazovna i skupa.

Premijerka Brnabić je, u ime Republike Srbije, potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i Deklaraciju lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu.

Na Samitu su, pored brojnih evropskih lidera, učestvovali i premijeri Bugarske i Severne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev, u svojstvu koorganizatora, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, navedeno je u saopštenju.

Bregu: Transformacija regiona može doneti samo korist

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da je Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor pomogao da građani i poslovna zajednica uvide neophodnost saradnje i da političari uvide da transformacija regiona, iako nije jednostavna, može doneti samo korist.

Ona je u obraćanju na početku samita Berlinskog procesa u Sofiji rekla da to znači da je potrebno mnogo dobre volje, posvećenosti, spremnosti na kompromise, potrebe za uzajamnim uvažavanjem i zajedničkom nenaklonosti sukobima, saopštio je RCC.

"Znamo da Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište neće transformisati region preko noći ili u skladu sa našim nadanjima. Postavljanje ambicioznih ciljeva, međutim, može biti od pomoći i ubrzati promene, ukoliko možemo da radimo zajedno. Ova transformacija neće imati žrtava, samo koristi", rekla je Bregu.

Ona je dodala da su vlade šest ekonomija Zapadnog Balkana tvorci, nosioci i oni koji će zajedničko regionalno tržište pretočiti u stvarnost.

"Komercijalni i trgovinski odnosi u regionu ne mogu više ostati ovakvi kakvi jesu. Trebamo imati zajedničko tržište, pojedinci i privrednici treba da se slobodno kreću, granice treba da budu otvorene za protok robe i lekova 24 časa dnevno, svih sedam dana u sedmici, potrebne su nam digitalne usluge u službi građana, potrebno nam je usavršavanje i inovacije za dalji rad", rekla je ona.

Ona je izrazila uverenje da će akcioni plan nastao u toku nemačkog predsedavanja Savetom Evropske unije svoje prve rezultate moći da pokaže već tokom narednog, nemačkog predsedavanja Berlinskim procesom.

Na samitu Berlinskog procesa koji je održan danas u Sofiji putem interneta lideri šest ekonomija Zapadnog Balkana prihvatili su Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, kao i Zeleni program za Zapadni Balkan.

Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište olakšava slobodno kretanja u regionu, omogućava poslovnoj zajednici da iskusi potencijal zajedničkog tržišta zasnovanog na modelu jedinstvenog tržišta Evropske unije, i ističe neophodnost usavršavanja radno sposobnog stanovništva.

Deklaracija o Zelenom programu usklađena je sa evropskim Zelenim planom i njome se podržavaju i ubrzavaju promene i procesi u regionu sa ciljem rešavanja problema klimatskih promena.

Đukanović: Berlinski proces ima nezamenljivu ulogu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je danas da Berlinski proces ima nezamenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa Evropskom unijom na putu integracije.

Đukanović je rekao da regionalna saradnja neupitno donosi pozitivne rezultate i ubrzava razvoj, kako je rekao, naših ekonomija i društava u celini.

Stabilan, ekonomski i demokratski razvijen Zapadni Balkan je geopolitički imperativ, rekao je Đukanović u izlaganu na onlajn samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU, čiji je domaćin Sofija.

Istakao je da nema bolje garancije za dugoročno očuvanje mira od ubrzanog društvenog razvoja svih zemalja regiona.

"Berlinski proces se potvrdio kao najbolji okvir za dinamizaciju saradnje u cilju napretka i ispunjavanja kriterijuma za punu integraciju u EU", naveo je Đukanović.

Crna Gora, kazao je, odlučno nastavlja putem reformi, da gradi otvoreno evropsko društvo, društvo demokratije i vladavine prava.

Sveobuhvatne reforme i ispunjavanje svih kriterijuma za punopravno članstvo u EU ostaju apsolutni prioritet, naveo je, između ostalog, Đukanović, navodi se u saopštenju njegovog kabineta dostavljenom Tanjugu.

Izvor: Танјуг

Berlinski proces
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva