:

:

TV Most

Foto: NATO

clock

Jun 13, 2023   19:42

0

108

NATO i EU zajedno za stabilnost Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana sastao se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je nedavno posetio Beograd i Prištinu. 

Lajčak je obavestio Severnoatlantski savet o nedavnim dešavanjima na severu KiM i trenutnim diplomatskim naporima EU.

„Odlična, dugogodišnja saradnja između NATO-a i EU u regionu nastavlja da dobija na značaju. NATO, KFOR, saveznici, kao i Evropska unija i OEBS neumorni su u naporima da deeskaliraju situaciju na severu Kosova i dovedu obe strane za pregovarački sto, u okviru dijaloga koji vodi EU između Beograd i Priština“, istakao je Džoana i podsetio da je NATO decenijama posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu, navodi se na sajtu alijanse.

"Naša misija KFOR-a na terenu, sa više od 4.000 vojnika, najsnažnija je demonstracija ove posvećenosti", dodao je.

Misija KFOR-a predvođena NATO-om preduzima sve neophodne radnje za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji i nastavlja da deluje nepristrasno, u skladu sa svojim mandatom UN zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 1999. 

Kako se podseća, NATO pojačanja, čiji najveći deo čini oko 500 pripadnika turske 65. mehanizovane pešadijske brigade, stigla su na KiM 5. juna, nakon "ničim izazvanog nasilja u kome je povređeno više pripadnika mirovnih snaga KFOR-a". 

Dodatni bataljon rezervnih snaga NATO-a stavljen je u stanje pripravnosti koji će biti raspoređen ako bude potrebno.

NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji je jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na KiM i stabilnosti širom regiona, ističe se u saopštenju.

Izvor: TV Most, Saopštenje

NATOKFORMiroslav LajčakMirčea Džoana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva