:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 21, 2019   10:02

0

297

Neredi u Tbilisiju zbog ruskog poslanika; Zurabišvili: Rusija stoji iza protesta

Demonstranti u Tbilisiju su isprovocirani posetom ruskog poslanika Sergeja Gavrilova pokušali da upadnu u parlament Gruzije, probivši kordon policije. Policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima. Skoro 70 osoba je povređeno u neredima.

Masa ljudi isprovocirana posetom ruskog poslanika pokušala je sinoć da upadne u parlament Gruzije u Tbilisiju, probivši kordon policije i bacajući flaše, na šta su policajci odgovorili suzavcem.

Neredi su izbili iznenada, nakon govora poslanika Donjeg doma ruskog parlamenta.

Dvojica demonstranata su povređena gumenim mecima.

Prema navodima stranih agencija koje citiraju savetnika gruzijskog premijera, 39 policajaca je povređeno a 30 učesnika protesta je smešteno u bolnice.

"U iščekivanju pregovora sa vladom policija je upotrebila silu protiv nas. Sve ovo se dešava jer je vlada pozvala ruskog poslanika Sergeja Gavrilova koji podržava otcepljnje naših regiona. On mrzi sve što je gruzijsko. Apelovali smo na vladu da mu ne dozvoli dolazak u Gruziju. On ne samo da je prešao našu granicu već je i sedeo u parlamentu na mestu predsednika Skupštine. Ovo je najveće poniženje za naš narod, zato su građani ovde uprskos suzavcu i gumenim mecima koje policija ispaljuje", naveo je predstavnik opozicione partije Evropska Gruzija Gigi Ugulava.

Predsednica Gruzije Saloma Zurabišvili nazvala je kasno sinoć Rusiju “neprijateljem i okupatorom” i dodala da, kako je rekla, ruska “peta kolona” stoji iza nasilnih protesta u toj zemlji.

Ona je u saopštenju navela da će nemiri podeliti tu bivšu sovjetsku republiku, prenosi Rojters.

Ruski uticaj u Gruziji ostaje politički osetljivo pitanje, navodi Rojters i podseća da je ova zemlja, saveznik SAD, vodila i izgubila kratkotrajni rat sa Moskvom 2008.

Rusija i Gruzija od tada nemaju diplomatske odnose, a Moskva priznaje nezavisnost dva otcepljena regiona, Južne Osetije i Abhazije, gde su sada stacionirane ruske trupe, podseća Rojters.

Izvor: T a n j u g , RTS

GruzijaparlamentnerediRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva