:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2022   13:27

0

138

Nuklearku Zaporožje zauzele ruske snage; Kijev: Rizik od nuklearne katastrofe

Ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje zauzele su ruske snage, objavile su danas regionalne vlasti Zaporožja, prenosi agencija Intefkas Ukrajina. Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi je izjavio da nije došlo do oslobađanja radijacije. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je međunarodnu zajednicu da preduzme odlučnu akciju jer bi, kako tvrdi, mogla da se izazove nuklearnu katastrofu.

Grosi je rekao da je IAEA u kontaktu sa ukrajinskim nuklearnim regulatorom i nuklearnom elektranom Zaporožje, nakon što je pogođena jedna od zgrada na toj lokaciji, što je izazvalo požar koji je kasnije ugašen, prenosi agencija AP.

Šef IAEA navodi da su dve osobe na licu mesta povređene u požaru.

On je rekao da operater i regulator tvrde da je situacija "i dalje izuzetno napeta i izazovna", i da samo jedan reaktor radi sa oko 60 odsto. Prethodno je javljeno da su ukrajinski vatrogasci ugasili požar u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani koji je izbio nakon, kako tvrde, ruskog granatiranja, dok su ruske snage preuzele kontrolu nad tom lokacijom.

Ukrajinski državni nuklearni regulator je saopštio da do sada nisu zabeležene promene u nivou radijacije i da nema prijavljenih žrtava.

Kijev: Rizik od nuklearne katastrofe zbog zauzimanja centrale

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je danas međunarodnu zajednicu da preduzme odlučnu akciju nakon što su ruske snage u Ukrajini zauzele najveću nuklearnu elektranu u Evropi, što bi, kako tvrdi, moglo da izazove nuklearnu katastrofu.

Ukrajinski zvaničnici navode da nuklearna centrala u Zaporožju, na jugoistoku Ukrajine, radi normalno nakon što su je, kako tvrde, tokom noći zauzele ruske snage u borbama, prenosi agencija Rojters.

Iz ministarstva, međutim, upozoravaju da bi svako oštećenje skladišta za istrošeno nuklearno gorivo moglo izazvati nuklearno zračenje.

"Kao posledica toga bi došlo do izbijanja nuklearne katastrofe koja bi po obimu mogla premašiti sve prethodne nesreće u nuklearnim elektranama", navodi se u saopštenju.

Podoljak: Samo zatvoreno nebo zaustaviće eskalaciju sukoba

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, Mihailo Podoljak, ocenio je danas da će samo zatvaranje vazdušnog prostora iznad Ukrajine zaustaviti eskalaciju sukoba.

Podoljak smatra da je došlo vreme da, kako je naveo, "zapadni partneri preuzmu odgovornost za okončanje rata koji je pokrenula Ruska Federacija u Ukrajini", prenosi Interfaks Ukrajina.

"Logika ovog rata je pojačavanje raketnih i vazdušnih napada na civilnu infrastrukturu, velike gradove i civile. Samo zatvoreno nebo će naglo zaustaviti eskalaciju. Vreme je da zapadni partneri preuzmu odgovornost za okončanje rata", napisao je na Podoljak na Tviteru.

Orlov: Granatiranje kod Zaporožja prestalo, situacija teška

Dmitro Orlov, gradonačelnik ukrajinskog grada Energodara, u čijoj se blizini nalazi nuklearka Zaporožje, izjavio je da je situacija u nukelarnoj elektrani i dalje teška, iako je granatiranje jutros prestalo.

Orlov je na Fejsbuku napisao da je situacija i dalje teška, ali da je požar u kompleksu nuklearke ugašen, prenosi Intefkas Ukrajina.

Naveo je da je Energodar noćas ostao bez grejanja zbog oštećenja toplovoda tokom granatiranja i sada se razmatra mogućnost ponovnog stavljanja u funkciju.

Ukrajinske vlasti ranije su saopštile da je ruska vojska noćas pucala na nuklearku iz teškog naoružanja i da je došlo do požara na zgradi centra za obuku. Navodi se da je gorela i zgrada laboratorije.

Interfaks Ukrajina navodi da trenutno, od šest blokova, u nuklearki radi samo jedan.

Nepromenjen nivo radijacije u Zaporožju nakon požara

Oprema i agregati u nuklearnoj elektrani Zaporožje su neoštećeni nakon noćašnjeg požara, a borbe u blizini su prestale, saopštila je ukrajinska Državna regulatorna uprava za nuklearnu energiju.

Navodi se da oštećenja na bloku 1 ne utiču na bezbednost, prenosi Ukrajinska pravda.

Trenutno nisu zabeležene promene u nivou radioaktivnosti.

Kako se navodi, nema žrtava ni povređenih, prenosi Interfaks.

Bajden i Zelenski o požaru u nuklearki Zaporožje

Predsednik SAD Džo Bajden razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi dobio najnovije informacije o požaru u nuklearki Zaporožje u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Bajden se pridružio Zelenskom u zahtevu da Rusija odmah prekine svoje vojne aktivnosti u toj oblasti i dozvoli vatrogascima i hitnim službama da pristupe mestu požara, navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Francuska aktivirala nuklearni krizni mehanizam

Francuska je aktivirala mehanizam za krizne situacije unutar sopstvenog regulatora za nadzor nuklearne energije, poznatijeg kao ASN, nakon požara u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, izjavila je danas francuska ministarka energetike Barbara Pompili.

Ona je u tvitu navela da nisu signalizirane nikakve promene u pogledu nivoa radijacije, prenosi agencija Rojters.

Guverner oblasti: Ruske trupe ušle u Nikolajev

Ruske trupe su ušle u ukrajinski crnomorski lučki grad Nikolajev, saopštile su danas regionalne vlasti, a prenosi agencija Rojters.

Guverner te oblasti Vitalij Kim je u video izjavi objavljenoj na internetu rekao da se vode borbe u delovima grada.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinanuklearna elektrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva