:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2020   20:12

0

57

Obnova dijaloga Beograda i Prištine – od Brisela do Vašingtona

Pripreme za nastavak razgovora predstavnika Beograda i Prištine zakazane su za kraj ove nedelje. Prvo bi trebalo da se predstavnici dve strane u Briselu odvojeno sastanu sa zvaničnicima EU, odakle putuju u Vašington. Predlozi optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija uticaće na proces.

Dopisnik RTS-a javlja da su reakcije na predloge otužnica protiv Tačija i Veseljija u Briselu uzdržane i da ne mogu da komentarišu konkretne postupke suda.

Međutim, snažno podržavaju rad specijalizovanog tužilaštva i suda za zločine OVK.

Dodaje da nije precizirano ni kako će se sve to odraziti na tok dijaloga, ali da je jasno da će imati neke posledice.

U svakom slučaju, u četvrtak i petak Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti će u Briselu imati seriju odvojenih sastanaka sa evropskim zbvaničnicima, ali zajednički sastanak nije planiran. Vučić bi u petak prepodne trebalo da se sastane sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Ocenjuje se da je to, na neki način, priprema za novu fazu dijaloga i da ima određenu političku simboliku uoči razgovora u Beloj kući. Pokazuje se da je u obnavljanju dijaloga prva stanica ipak Brisel, a ne Vašington.

Dopisnik RTS-a kaže da je neizvesna i situacija oko otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Srbijom. Navodi da je proceduralno spremno nekoliko poglavlja za otvaranje, ali da za sada nema saglasnosti između zemalja-članica.

To bi bio prvi put da se tokom šestomesečnog predsedavanja ne otvori nijedno poglavlje sa Srbijom. Kako RTS saznaje, novi pokušaj će biti u petak. 

Ranije danas, američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel objavio je da je kosovski predsednik Hašim Tači otkazao put u Vašington, nedugo pošto je Specijalni sud za zločine OVK objavio sadržaj prvih predloga optužnica. U Vašingtonu će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti.

Predsednik Aleksandar Vučić, koji je boravio na obeležavanju Dana pobede u Moskvi, i koji je razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, rekao je da uskoro očekuje nastavak političkog dijaloga u Briselu.

Na pitanje da li će tokom leta doći do novog pomaka, Vučić je rekao: "Svakako će doći do razgovora, a da li će biti pomaka ili ne, to ćemo da vidimo".

Vučić je prethodno rekao da sutra već ide u Brisel, prekosutra u Vašington, a odatle – u Ljubljanu, gde se, inače, održava samit procesa Brdo-Brioni.

Izvor: RTS

KiMdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva