:

:

TV Most

clock

Januar 11, 2024   17:12

0

95

O'Brajan: Snažno podržavamo dijalog Beograda i Prištine, primetan pomak

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan izjavio je danas da ta zemlja snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i poziva obe strane da ispune preuzete obaveze.

On je na onlajn konferenciji za novinare rekao da je bilo određenih pomaka u dijalogu, odnosno da su napravljeni iskoraci u pogledu rešavanja nekih veoma praktičnih svakodnevnih pitanja kao što su registarske tablice i način na koji se izdaju carinska dokumenta.

"Veoma je važno da i jedni i drugi izbegavaju bilo kakve provokativne akcije na severu", rekao je on.

O'Brajan je primetio i da je komunikacija i saradnja sa Beogradom takođe omogućila izvesno smirivanje situacije i da očekuje da će se to nastaviti.

"Očekujemo još više transparentnosti i više diskusija u narednim mesecima", rekao je on.

Govoreći o nedavno održanim izborima u Srbiji on je rekao da je važno da nova srpska vlada i institucije, uključujući i parlament, uključe reprezentativnu grupaciju opozicije u sledeće vlade. 

"Pozdravljamo mirne proteste stanovništva, to je njihovo pravo da mirno protestuju. Ali takođe želimo da vidimo da se pravni proces koristi za rešavanje bilo kakvih specifičnih zabrinutosti i pružanje jasnog izveštaja o ishodu izbora. Radićemo sa Vladom Srbije na rešavanju zabrinutosti koje je izneo ODIHR", rekao je O'Brajan.

Kako je rekao, ono što vidimo jeste značajna promena u sastavu parlamenta koji će zasedati nakon ovih izbornih rezultata.

"Stranke koje nisu nudile ništa osim nacionalizma zaista su pretrpele veliki gubitak. Nekoliko najvećih partija nije prešlo cenzus za ulazak u sledeći parlament. Istovremeno, takozvane opozicione grupe videle su veliki podsticaj u svojoj podršci.  Za mene te dve stvari znače da sada imamo potencijalnu vladajuću koaliciju koja je prilično jasna i koja je odgovorna za isporuku rezultata svojim ljudima", rekao je on.

Govoreći o Zapadnom Balkanu on je rekao da bi taj region trebalo da bude evropski, stabilan i bezbedan. 

"A to znači, pre svega, da im je potrebna ekonomska integracija. Pitanje u ovim zemljama je da njihov veliki deo stanovništva odlazi, seli se u Evropu i drugde. Veoma ohrabreni obnovljenom posvećenošću EU oko ovih zemalja. Snažno podržavamo plan privrednog rasta predsednice Fon der Lajen. I želim da istaknem šta to znači. Dakle, proces pridruživanja Evropskoj uniji je proces pripreme ne samo za integraciju u ekonomsku uniju, ali i priprema za donošenje političkih odluka zajedno sa drugim državama članicama. Plan rasta se fokusira na tu prvu komponentu. On nudi učešće u značajnim delovima jedinstvenog tržišta", rekao je on.

Dodao je i da je cilj da Bosna bude evropskija, da bude stabilna i da dobro funkcioniše. 

"Bosna posebno pati od odliva mozgova. Skoro polovina njenog stanovništva ne živi u zemlji. Ovo je kriza. To je ono čime političari treba da se pozabave. I mislim da umesto toga vidimo neke političare koji nude cirkus. A posebno, gospodin Dodik, svojim 9. januarom Danom Republike Srpske, pokušava da skrene pažnju sa pitanja za koja se nadam da će uprava moći da se pozabavi tokom naredne godine ako obratimo pažnju na ono što je zaista važno", zaključio je on.

Izvor: T a n j u g

KiMdijalog Beograda i PrištineDžejms O'Brajan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva