:

:

TV Most

Foto: ТАНЈУГ

clock

Februar 05, 2019   16:35

0

226

Odalović: I porodice i državu frustriraju zločini bez kazne

Knjiga "Ratni zločini nad Srbima", u Hrvatskoj i na Kosovu samo je kamenčić u mozaiku stradanja srpskog naroda koji treba da podseća vlast da ne sme da odustane od traženja pravde, izjavio je u utorak kopriređivač Duško Čelić.

"Knjiga je vapaj porodice za ovozemaljskom pravdom i rekvijem nasilju", rekao je Čelić predstavljajući knjigu o kojoj je govorio i predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović. Knjiga je i poziv vlastima da popišu sve žrtve i ovekoveče zločine i zločince, rekao je Čelić i izrazio žaljenje što još nisu popisane ni jasenovačke žrtve. Nagodba sa zločinicma đavolji je posao, rekao je predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše SFRJ.

Čelić je podsetio da je na Kosovu od 437 mesta u kojima su živeli Srbi etnički očišćeno 312 i da je bilo preko 7.000 etnički motivisanih zlocicna. Kako je dodao, postoje svedoci i da su albanske paravojne snage postale partneri međunarodne zajednice.

Odalović je ocenio da će kniga pomoći da domaća i strana javnost sazna širinu i razmeru tih isplaniranih i sveobuhvatnih zločina koji su se kontinuirano dešavali od 1991. do 2004. a dešavaju se i danas.

"Posebno brine a i frustrira nekažnjivost zločina. Ona ne dovodi samo porodice već i državu Srbiju u nemoćnu situaciju da se i pored brojnih činjenica i svedoka ne može doći do pravde", rekao je Odalović.

On je podsetio da do adekvatnog odgovora na zločine nad Srbima nisu došli ni sudovi otcepljejih država. jer bi time doveli u pitanje vrednosti koje baštine, ni međunarodni sudovi čiji je cilj bio da ostave trag da smo sami krivi za sve, ali ni domaći sudovi jer su zločinci bili nedostupni.

"Zločini nad civilima govore o bestijalnosti i neselektivnosti žrtava, ali i to da je samo bilo važno da su Srbi i to je bio scenario na svim prostorima", rekao je Odalović i dodao da u arhivama ima mnogo potvrda da su zločini tolerisani, da su činjeni i ko ih je činio.

Uskoro će se saznati identet Srba čiji su posmrtni ostaci nađeni u bunkeru na ulazu u Đakovicu, najavio je on i dodao da postoje podaci da je međunarodna zajednica sve to znala i videla, jer je zlocicn snimljen. Odalović i izrazio žaljenje što smo zašli duboko u treću deceniju od zločina a mnogi od njih nisu još istraženi.

"Jedni su ubijeni jer su prizivodili struju za sve, drugi jer su ostali kod svojih kuća, treći jer su išli da se kupaju na Bistirci, četvrti da žanju, a peti da obiđu grobove na zadušnice", naveo je on.

Upitan da prokomentariše regionalnu saradnju, Odalović je rekao da višegodišnji zastoj prevaziđen, ali je i dodao da bi zakon o nestalima, na kojem Zagreb radi, mogao da napravi problem prodicama koje žive u Srbiji. Ne postoji nijedan razlog da se na rasvetljavanju zločina intenzivno ne radi, rekao je on i dodao je da je u Srbiju doplovilo 451 telo. Sva poznata mesta su ekshumirana, oko 300 tela je identifikovano, 147 ih je poslato u BiH, a 101 u Hrvatsku.

"To ćemo raditi i u buduće a tražimo identičan odnos", kazao je on i dodao da nikome ne treba politizacija žrtava.

"Danas govorimo o nekažnjenim zločinima neka i hravtska starna govori o tome, neka govore i Albanci iz Prištine, neka se priča i u BiH, svi neka govore o zločinima, o tome da zločinici moraju da budu procesuriani. Dok god takvi ljudi na javnoj sceni predstavljaju da li narod ili neku državu ili otcepljenu teritoriju budućnost nećemo", rekao je Odalović i poruičio da nikada nije kasno da nacionalni sudovi postani svesni svega o čemu je danas bilo reči.

Kopriređivač Dragan Pjevač najavio je da će zločin u BiH biti tema drugog dela dvoknjižja. Dodao je da je u zločinima na prostoru SFRJ stradalo 130.850 ljudi.

Izvor: TAНЈУГ

Ratni zločini nad Srbimaodalovićčelić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva