:

:

TV Most

clock

April 26, 2023   12:44

0

182

Odbor EP za spoljne poslove usvojio Bilčikov izveštaj o Srbiji

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je danas izveštaj i kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika sa 43 glasa "za", šest "protiv" i pet "uzdržanih".

Uoči glasanja Bilčik je zahvalio kolegama i dodao da su imali četiri kruga sastanaka i da su na kraju dobili solidan izveštaj.

"Možemo poslati solidnu poruku našim partnerima u Beogradu vezano za odlučnost EP da bude i dalje angažovan na Zapadnom Balkanu" rekao je Bilčik.

U izveštaju je usvojen amandman kojim se izražava žaljenje zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu rata u Ukrajini i podvlači činjenica da Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU.

"Primećuje se usklađivanje Srbije sa EU u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine UN i suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. EP izražava žaljenje, međutim, zbog činjenice da Srbija dosledno nije uspevala da se uskladi sa restriktivnim merama EU protiv Rusije, kao i zbog bliskih odnosa Srbije sa Rusijom. Žali zbog činjenice da su ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, uključujući potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024. i sastanke sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU", piše u izveštaju.

U izveštaju se dalje navodi da je EP zabrinut zbog imenovanja direktora Bezbednosno-informativne agencije (Aleksandra Vulina), koji je, po njihovim rečima, poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici.

Kada su u pitanju demokratija i vladavina prava, konstatuju usvajanje amandmana na Ustav i naglašavaju da bi reformski proces Ustava trebalo da se nastavi kao prioritet.

"EP pozdravlja usvajanje mera za poboljšanje izbornih uslova i medijskog okruženja uoči izbora u aprilu 2022, kao rezultat međustranačkog dijaloga koji je omogućio Evropski parlament i pozdravlja spremnost Narodne skupštine da nastavi dijalog", piše u izveštaju.

Izveštaj poziva srpske vlasti da pojačaju napore u zaštiti ljudskih prava.

U izveštaju se osuđuje otvaranje kancelarije "Russia Today" u Beogradu i pokretanje onlajn servisa vesti na srpskom jeziku i pozivaju se srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT i poziva se Srbija da se bori protiv dezinformacija.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog zakasnele implementacije medijske strategije i akcionog plana i poziva vlada da poveća transparentnost vlasništva i finansiranja medija i osigura nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

"EP žali zbog činjenice da je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji su u prošlosti kršili novinarske standarde i poziva na dodelu pete frekvencije kroz transparentan i nepristrasan proces", navodi se.

Evropski parlament pripremio je izveštaje o Srbiji i tzv. Kosovu, kao i o drugim zemljama Zapadnog Balkana, koji će sredinom maja dobiti svoju finalnu formu za svaku zemlju za 2023. godinu, nakon plenarne sednice Evropskog parlamenta.

Ovi izveštaji imaju samo konsultativnu ulogu i nisu pravno obavezujuće ni za zemlje članice, niti za ostale evropske institucije.

Amandman 462, koji se odnosi na položaj Roma u Srbiji, je odbijen i njime se posebno pozivaju srpske vlasti da preduzmu mere za rešavanje problema diskriminacije i nejednakosti sa kojima se Romi suočavaju, posebno u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i pristupa javnim uslugama.

Bilčik: Plenarna debata o Srbiji u EP 9. maja, glasanje dan kasnije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik danas je na Tviteru objavio da je njegov izveštaj o Srbiji za 2022. godinu usvojen, a da će plenarna debata Evropskog parlamenta u Strazburu o Srbiji biti održana 9. maja.

"Plenarna debata o Srbiji će se održati 9. maja u Strazburu, a konačno glasanje 10. maja. Bila mi je čast da tokom ovog mandata služim kao izvestilac EP za Srbiju”, naveo je Bilčik na Tviteru i dodao da je njegov izveštaj usvojen sa 43 glasa za, šest protiv i pet uzdržanih.

15:00 - Bilčik: Usvajanjem izveštaja šaljemo Srbiji ključne poruke

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju izjavio je danas, posle usvajanja njegovog izveštaja, da Evropski parlament šalje tri ključne političke poruke Srbiji usvajanjem izveštaja.

Pre svega, jedna od bitnih tema, rekao je on, jeste i pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

"Dijalog mora da se nastavi i ohrabrujemo partnere iz Srbije da zaista rade na normalizaciji odnosa sa Prištinom. Dijalog je napravio važne korake poslednjih nedelja i meseci, koje smo veoma pratili blisko i naravno postoje neki ohrabrujući znaci", rekao je Bilčik i dodao da će implementacija, veoma pažljivo da se prati jer to može da bude veliko dostignuće, ne samo za evropski put Srbije već i za evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

Poručio je da su bilo kakvi napadi na Srbe na Kosovu neprihvatljivi.

"Jasno ističemo u izveštaju da mora da postoji dobra volja svih strana da se radi na ključnim pitanjima, uključujući ključno pitanje za Beograd, a to je puna implementacija posvećenosti formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu. Ovo su ključne oblasti u izveštaju", zaključio je Bilčik.

Poručio je da ako Srbija želi da napreduje na svom putu ka EU, očekuju da se uskladi sa spoljnom bezbednosnom politikom EU, da uvede sankcije Rusiji i da nastavi sa domaćim reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

"Glavna poruka je da pre svega pozdravljamo činjenicu da je Srbija sprovela parlamentarne izbore 2022. godine i da su svi učestvovali na ovim izborima. Mi smo pozdravili povratak srpske opozicije u Narodnu skupštinu", rekao je Bilčik.

U isto vreme, rekao je on, izveštaj je kritičan u vezi sa nizom tačaka, uključujući kampanju koja je održana 2022. godine, a ima još mnogo toga da se uradi kada je u pitanju kvalitet demokratskih procesa u Srbiji i demokratije kao takve.

Kako je rekao raduje što postoji snažna podrška ne samo u EP već i u srpskoj politici o procesu dijaloga zajedno sa Evropskim parlamentom i najavio da će u narednim nedeljama da se pokrene prva prava runda ovog dijaloga.

"Ako Srbija želi da napreduje na svom putu ka EU, očekujemo da Srbija radi sa nama i uskladiće se sa nama kada su u pitanju naši spoljni odnosi, posebno kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu", rekao je Bilčik.

Objasnio je da je stopa usklađenosti sa spoljnim odnosima EU bila veoma niska 2022. godine, ispod 50 odsto i dodao da se nada da to može da se promeni.

Poziva Srbiju da se uskladi sa restriktivnim merama EU kada su u pitanju sankcije Rusiji.

"Želimo da Srbija bude uz nas jer je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije usaglasila sa stavovima EU kada je u pitanju ruska agresija, to bi mogla da bude velika promena u igri kada je u pitanju napredak u procesu pridruživanja", poručio je Bilčik.

Pozvao je Srbiju da nastavi domaće reforme, posebno u oblasti vladavine prava i rekao da izveštaj jasno pozdravlja ustavne promene u kojima se radi o reformi pravosudnog sistema, i da je ključno da se to sprovede u potpunosti i u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

"Šaljemo snažnu poruku institucijama, posebno novom ministru za evropske integracije da se ojačaju i da zaista marljivo rade na svim političkim i tehničkim pitanjima koja se tiču usvajanje važnih reformi u Srbiji na putu ka EU", rekao je on i dodao da demokratija, vladavina prava, sloboda medija ostaju ključna pitanja.

Ocenio je da su napadi na novinare su neprihvatljivi i da je kvalitetan medijski pluralizam ključan.

Rekao je da su pregovori o izveštaju bili veoma intenzivni, ali da se nada da je to dobar signal da izveštaj može da dobije snažnu podršku u plenarnoj sednici Evropskog parlamenta koja je zakazana za maj u Strazburu.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je danas izveštaj i kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika sa 43 glasa "za", šest "protiv" i pet "uzdržanih".

Izveštaj nije pravno obavezujući.

Izvor: T a n j u g

BilčikIzveštaj o Srbiji

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva