:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 09, 2019   15:01

0

188

Odnosi Srbije i Alžira tradicionalno dobri i prijateljski

Odnosi Srbije i Alžira su tradicionalno dobri i prijateljski, a potrebno je produbiti saradnju u svim oblastima, naročito u oblasti privrede i ekonomije, rečeno je danas na sastanku članova skupštinske poslaničke grupe prijateljstva sa Alžirom i delegacije poslanika alžirskog Parlamenta.

Član grupe prijateljstva Dragomir Karić podsetio je na pomoć Alžira srpskim vojnicima tokom Prvog svetskog rata, kao i pomoć Jugoslavije Alžiru tokom njihove borbe za nezavisnost.

On je naveo da je potrebno raditi na razvoju privredne saradnje i dodao da su bilateralni odnosi Alžira i Srbije dobri i prijateljski, te da ih ništa i niko ne može pokvariti.

Džafar Nouara iz alžirske delegacije navela je da su u poseti bratskoj zemlji sa kojom imaju duge istorijske i dobre odnose, te da su u Beograd došli kako bi razgovarali sa srpskim kolegama o načinima buduće saradnje u raznim oblastima, ali i da bi istakli ulogu parlamenta u približavanju dve zemlje.

"Naš boravak ovde omogućio nam je da se upoznamo sa napretkom koji je Srbija ostvarila zadnjih godina i nadamo se da ćemo uspeti da unapredimo naše odnose tokom ove posete, što je samo početak", rekla je Nouara.

Zahvalila je na toploj dobrodošlici i iznela očekivanja da će se saradnja u budućnosti nastaviti.

Ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub istakao je da odnosi dve zemlje datiraju odavno, čak i pre nego što je Alžir dobio nezavisnost i zahvalio je na tome što su Srbija i bivša Jugoslavija pomagale Alžiru u borbi za nezavisnost.

Kako je naveo, nakon što je Alžir postao nezavistan odnosi sa Srbijom počeli su da se produbljuju, a podsetio je i da je dosta radnika iz Srbije i Jugoslavije odlazilo u Alžir gde su pomagali u izgradnji mostova, infrastrukture...

Naveo je da je saradnja između dve zemlje imala zastoj tokom devedesetih godina zbog dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, ali da se nakon toga dalje razvija i produbljuje.

"Mi idemo ka razvijanju odnosa u okviru tradicionalnog prijateljstva dva naroda. Produbljujemo saradnju na svim nivoima i izgrađujemo odnose na novim principima, nastalim nakon promena i kod nas u Alžiru i u vašoj zemlji", kazao je Šebšub.

Prema njegovim rečima, između dve zemlje postoji dosta potpisanih ugovora o saradnji, koje je potrebno obnoviti uvođenjem novina u njih, a da sve bude korisno za dva naroda.

Najavljujući da će se sastanak Mešovite komisije dve vlade održati do kraja godine, Šebšub je kazao da će taj sastanak ojačati saradnju dve države na svim nivoima.

Tokom posete Skupštini Srbije, članovi delegacije Parlamenta Alžira, na odvojenim sastancima, susreli su se i sa potpredsednikom Skupštine Srbije Veroljubom Arsićem, sa članovima Odbora za spoljne poslove i članovima Fokus grupe za ciljeve održivog razvoja.

Izvor: Танјуг

SrbijaAlžir
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva