:

:

TV Most

clock

Januar 08, 2024   21:42

0

82

OEBS: Odluka Belorusije da ne pozove posmatrače na izbore "za duboko žaljenje"

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je danas da je "za duboko žaljenje" što su beloruske vlasti odlučile da ne pozovu posmatrače za predstojeće parlamentarne izbore u zemlji iz država OEBS-a preko Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Parlamentarne skupštine (PS OEBS).

Lideri ovih institucija su ocenili da je odluka u suprotnosti sa principom transparentnosti koji je od suštinskog značaja za održavanje istinski demokratskih izbora.

"Duboko smo zabrinuti da će odluka da se ne pozovu države OEBS-a preko ODIHR-a da posmatraju beloruske parlamentarne izbore sprečiti građane i institucije zemlje da imaju koristi od nepristrasne, transparentne i sveobuhvatne procene", rekao je direktor ODIHR-a Mateo Mekači, napominjući da je to u suprotnosti sa obavezama koje je preuzela Belorusija.

Predsednica PS OEBS-a Pia Kauma ocenila je da je odluka beloruske vlade da izbegne obavezu da pozove posmatrače OEBS-a zabrinjavajuća i protivna  najboljem interesu beloruskog naroda.

"Duboko žalim što je Skupštini uskraćena prilika da doprinese demokratskom razvoju kroz naše procese posmatranja, koje radimo u Belorusiji od 1995. godine", navela je ona i pozvala na veću otvorenost beloruskih vlasti.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, ODIHR je već počeo da se angažuje u konsultacijama u Belorusiji u oktobru 2023. kako bi postigao dogovor o raspoređivanju misije za procenu predizbornih potreba. 

"Nakon predsedničkih izbora 2020., parlamentarni izbori 25. februara 2024. biće drugi put da ODIHR neće moći da posmatra izbore u Belorusiji zbog nedostatka blagovremenog poziva nacionalnih vlasti", dodaje se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

BelorusijaOEBSizboriposmatrači
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva