:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2024   18:15

0

50

Osnovana Komisija za kapitalne investicije – koji su planirani projekti

Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je konstitutivnoj sednici Komisije i Potkomisije za kapitalne investicije na kojoj je usvojena lista projektnih ideja koje će biti predložene za finasiranje iz sredstava Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Na sednici je usvojeno osam predloga koji doprinose reformama u oblasti energetike, održive energije, infrastrukturnih projekata, pre svega železničke infrastrukture, kao i zaštite životne sredine, a koji će doprineti održivom unapređenju srpske privrede, saopštila je Vlada Srbije.

Preložene investicije odnose se na revitalizaciju i dogradnju četvrtog agregata HE Potpeć, na integraciju solarno-termalnog postrojenja u sistem daljinskog grejanja Novog Sada, širokopojasnu mrežu u ruralnim delovima, izgradnju i opremanje BIO 4 kampusa, magistralni gasovod Niš–Velika Plana–Batajnica–Horgoš sa kompresorskim stanicama, na zatvaranje i sanaciju opštinskih nesanitarnih deponija i izgradnju reciklažnih dvorišta u regionu Novi Sad, na zatvaranje i sanacija nesanitarnih deponija u gradovima-opštinama šest regionalnih centara za upravljanje otpadom i na ubrzanje razvoja železnice na Balkanu kroz komercijalizaciju.

Kako je navedeno, od izuzetnog značaja je efikasna realizacija ovih projekata, imajući u vidu da oni predstavljaju važnu komponentu razvoja domaće privrede.

Za praćenje i realizaciju ovih projekata biće zaduženi Ministarstvo finansija i Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama Vlade Srbije.

Komisija i Potkomisija osnovane su u skladu sa novom Uredbom o kapitalnim projektima, čija je primena počela u novembru 2023. godine, čime je nastavljen rad na reformi upravljanja javnim investicijama, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Vlada Republike SrbijeKomisija za kapitalne investicije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva