:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2024   14:10

0

41

Panel u Antaliji: Cilj zemalja kandidata ostaje članstvo u EU

Cilj zemalja Zapadnog Balkana ostaje punopravno članstvo u Evropskoj uniji, glavna je poruka šefova diplomatija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i Severne Makedonije, koji su učestvovali na panelu "Izazovi i prilike na Zapadnom Balkanu", na Antalijskom diplomatskom forumu u Turskoj. 

Na istom panelu među učesnicima bio je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

Kako je poručio ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović, region se mora ujediniti u cilju zajedničkog ulaska u EU.

"Ovi paneli su dobra prilika da pokažemo da je bilo mnogo borbi na Zapadnom Balkanu, ali zbog različitih okolnosti sada moramo da se krećemo napred. Crna Gora vidi EU kao najbolji način da uejdinimo region zajedno. Ceo proces evro-integracija predugo traje. Crna Gora pregovara već 12 godina sa EU. Kada smo 2017. godine čuli izjavu da neće biti više proširenja u Uniji, to je za nas bilo poražavajuće, kao i za sve zemlje kandidate. Sada već imamo neku drugu perspektivu. Prošle godine smo čuli da je 2030. godina realna za proširenje Evropske unije. To je ozbiljna izjava koja je data", naveo je Ivanović.

Da je i za Bosnu i Hercegovinu cilj članstvo u EU, poručio je tamošnji šef diplomatije Elmedin Konaković. 

"BiH je imala velikih problema da pregovara. Međutim mi smo te probleme pretvorili u mudrost. Deo Zapadnog Balkana je deo sveta gde se desio odliv mozgova, došlo je vreme za se naše stare rane pretvore u mudrost", rekao je Konaković.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani, poručio je da zemlje kandidati imaju težak posao.

"Put ka EU integracijama je koncipiran tako da imamo zajedničku volju. Na teškom putu koje imaju zemlje kandidati pred sobom, ljudi baš i ne vide benefite duž tog puta. Frustracije rastu. Severne Makedonija je stoprocentno uskladila svoju politiku sa politikom EU", naveo je Osmani.

Specijalni predstavnik Velike Britanije za Zapadni Balkan, kaže da je sada više nego ikada ranije potrebno da međunarodni partneri sarađuju sa zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU.

"Velika Britanije poštuje istoriju zemalja Zapadnog Balkana. Sada su više nego ikada etničke podele prisutne, posebno zbog rata u Ukrajini. To nije nešto novo, ali je veoma izraženo u regionu ZB, moramo se boriti protiv toga. Takođe, bezbednost je nešto što je potrebno i prijatelji tog regiona mogu pomoći u tome. I u budućnosti nam treba prisustvo mirovnih misija na Zapadnom Balkanu kako bi one održavale mir. Potrebno je više nade za budućnost", zaključio je Pič. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Diplomatski forumAntalijaZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva