:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Novembar 28, 2023   15:45

0

139

Petković sa Bocan-Harčenkom o teškom položaju Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji, Nj.E. Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o problemima sa kojima se suočava srpski narod u pokrajini. 

U saopštenju Kancelarije za KiM se navodi da je Petković na početku razgovora  istakao da je izuzetno važno što se na poslednjoj rundi razgovora na tehničkom nivou Beograda i Prištine, koja je održana nedavno u Briselu, razgovaralo o izradi statuta Zajednice srpskih opština, kao prvog konkretnog koraka u pravcu formiranja ZSO, koju srpski narod na KiM čeka više od deset godina. 

Poseban akcenat razgovora direktor Petković stavio je na težak položaj srpskog naroda u pokrajini koji eskalatornim i drugim nasilnim i jednostranim potezima svakodnevno ugrožavaju Aljbin Kurti i njegova vlast u Prištini. Srbima se svakodnevno gaze elementarna ljudska i građanska prava na Kosovu i Metohiji, brani im se da glasaju na izborima za narodne poslanike 17. decembra, hapse se bez ikakvih osnova i više meseci drže u kazamatima, dok Kurti politikom terora direktno ugrožava godinama građenu stabilnost na terenu. Istovremeno, Kurti na svaki način pokušava da na vlasti u četiri opštine na severu KiM zadrži svoje lažne gradonačelnike i preko njih dodatno ugnjetava srpski narod. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenio je da promovisanjem ideje „velike Albanije“ i porukom da su danas takozvane KBS direktni naslednik terorističke organizacije UČK, Kurti direktno zapretio čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, ali da takve velikoalbanske ideje prerastaju i u pretnje po stabilnost čitavog regiona.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naglasio je da će, uprkos neodgovornim Kurtijevim potezima, Beograd nastaviti da predano i posvećeno čuva mir i zalaže se za dijalog kao jedini održiv put ka normalizaciji odnosa sa Prištinom. 

Na kraju razgovora Petković je zahvalio ruskom ambasadoru i njegovoj zemlji na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Petar PetkovićAleksandar Bocan-HarčenkoKosovo i Metohija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva