:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 29, 2024   13:58

0

132

Petković: Vučić na sastanku istakao težak položaj Srba na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom istakao težak položaj srpskog naroda na KiM i neophodnost da Priština prestane da sprovodi eskalatorne poteze koji idu na narušavanje života Srba.

On je na konferenciji za novinare istakao i neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština.

"Istakao je neophodnost formiranja ZSO, na koju se čeka 10 godina i da Priština prestane da vrši opstrukciju kroz dogovor o nascrtu statuta. Priština odbija da nastavi razgovore u tom pravcu i izlazi svaki dan sa novim jednostranim potezuima kojima urušava dijalog", ukazao je Petković.

On je na konferenciji za medije naveo i da je predsednik tokom razgovora sa Lajčakom istakao važnost peticije koja je potpisivana za smenu gradonačelnika u četiri opštine i naveo da su Srbi prikupili dovoljan broj potpisa i dodaje da je sada na redu Kurti da postupi po "svom administrativnom uputstvu" i da se organizuju izbori nakon kojih bi, zbog velike izlaznosti Srba, bili srpski gradonačelnici.

Prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vučić je insistirao i da je neophodno da Kurti prestane sa jednostranim akcijama, od kojih je najnovija zabrana upotrebe dinara.

"Beograd je spreman da razgovara o procesu normalizacije, naša politika je takva da moramo da gradimo mir, sačuvamo stabilnost pre svega na Kosovu, samim tim i u regionu. Borićemo se demokratskim putem da sačuvamo naš narod, da učinimo sve da proces normalizacije ima smisla jer normalizacija podrazumeva normalnost za svakodnevni život Srba na Kosovu što je neophodno da opstanu i ostanu na svojim ognjištima", rekao je Petković.

On je istakao da je to razlog zašto je neophodno formirati Zajednicu srpskih opština koja bi omogućila da se Srbima sačuvaju individualna i kolektivna prava koja se, kako primećuje, sada konstantno krše.

"Mi smo odgovorna strana, gledamo da sprovodimo svoje obaveze, ali potrebno je i da druga strana to radi. Umesto da idemo ka deeskalaciji odnosa, i bez obzira na ono što je tražila EU, sve što učinimo ne nailazi na efekte koji vode normalizaciji. Vidimo da Priština umesto da pozitivno odgovori na našu pruženu ruku negativnim, protivpravnim i nasilnim potezima pokušava da sruši dijalog i dovede u pitanje opstanak našeg naroda na KiM"; kazao je i dodao.

"Beograd učiniti sve za srpski narod, kako da mu obezbedi bolju poziciju, ali i da mir zavlada u srpskoj južnoj pokrajini", naveo je Petković.

Petković je rekao i da je sastanak trajao više od sat vremena, a da nije bio lak i da je Vučić jasno i argumentovamno podvukao odgovor šta su pravi problemi u smislu normalizacije odnosa.

Izvor: T a n j u g, TV Most

Petar PetkovićMiroslav LajčakAleksandar VučićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva