:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2024   14:43

0

128

Petković: Zbog Kurtijeve politike, proces normalizacije pod velikim znakom pitanja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Velike Britanije u Republici Srbiji, Edvardom Fergusonom, koga je upoznao sa političkom situacijom na Kosovu i Metohiji i problemima sa kojima se Srbi svakodnevno susreću zbog političke obespravljenosti, stalnih napada i pokušaja da se nasilnim i nedemokratskim sredstvima potčine Prištini. 

Petković je izrazio zabrinutost zbog odluke Prištine da od 1. februara prekine platni promet sa centralnom Srbijom i ukine dinar kao sredstvo plaćanja u pokrajini, istakavši da se radi o posebnom vidu pritiska koji bi zasigurno vodio ka iseljavanju srpskog stanovništva sa KiM.

Prema mišljenju Petkovića, ova odluka vodi i ka obesmišljavanju i svih do sada postignutih dogovora pa i dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja se u svojoj strukturi bazira i na institucijama koje funkcionišu u platnom sistemu dinara, koji je jedina legalna valuta na KiM, naglasio je direktor Petković. On je takođe istakao da se radi o toliko opasnom jednostranom potezu Aljbina Kurtija, koji nije samo politički problem, već pre svega socijalni i humanitarni sa katastrofalnim posledicama.

Direktor Kancelrije za KiM je sagovornika upoznao i sa činjenicom da su Srbi predali potpisane peticije za smenu nelegitimnih gradonačelnika i odbornika na severu Kosova i Metohije i da očekuju da se taj problem reši u što skorije vreme.

Petković je naglasio da su lažni gradonačelnici i odbornici izabrani sa 3,5 odsto glasova, a da je sada prikupljeno više nego dovoljno potpisa za njihovu smenu, odnosno više od 20 odsto od ukupog broja registrovanih birača.

Srbi i Albanci, prema Petkovićevim rečima, svoje nesuglasice oko Kosova i Metohije ne mogu rešititi nikako drugačije osim dijalogom, na čemu će Beograd i dalje posvećeno raditi, međutim, s obzirom na činjenicu da Aljbin Kurti iz dana u dan kreira krize, incidente i nasilje nad Srbima, proces normalizacije je pod velikim znakom pitanja.

Izvor: TV Most, saopštenje; Foto: Kancelarija za KiM

KiMPetkovićFerguson
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva