:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Februar 08, 2024   0:00

0

159

Poljanski: Priština sprovodi teror nad Srbima da bi napustili KIM

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim Nacijama, Dmitrij Poljanski, izjavio je večeras da prištinske vlasti na čelu sa Aljbinom Kurtijem na sve načine pokušavaju da se oslobode nealbanskog stanovništva, da posežu za terorom i ne prezaju od nasilja koje vrše nad Srbima kako bi napustili svoje domove.

"Žele da stvore nemoguće uslove za život. Danas na Kosovu prisustvujemo etničkom čišćenju, a zagovornici ljudskih prava čine sve da ignorišu to. Kao rezultat, više od 40 odsto Srba je napustilo pokrajinu. Pokušaj Prištine da izbaci dinar iz upotrebe je nezakonit, jer je sada ugroženo 100.000 nealbanskog stanovištva. Ovo nije pitanje ekonomije, već je diskriminatorna, politička mera. Kao rezultat svega što vidimo, može da se desi da dođe do novog nasilja na Balkanu", upozorio je Poljanski na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti o situaciji na Kosovu i Metohiji..

On je ocenio da u poređenju sa Gazom, gde Izraelci pokušavaju da isteraju Palestince, trenutno postoji potencijalno slična situacija na Balkanu, koju na terenu stvaraju prištinske vlasti protiv Srba. 

"Te iste vlasti Srbe nazivaju kriminalcima i teroristima. Problem je dostigao takav nivo, da se Srbi suočavaju sa pretnjom za svoju bezbednost", rekao je Poljanski.

On je, takođe, rekao da je Rusija uverena da SB UN mora da, kako je rekao, "obuzda kosovske lidere koji nemaju opravdanje da pretvore dijalog u pitanje statusa, što je suprotno rezoluciji 1244".

"Kosovske policijske snage napadaju Srbe redovno, napadaju i sveta mesta. Pojačava se psihološki pritisak na Srbe, postoji kampanja da se albanizuje srpsko nasleđe. Crkve se preuzimaaju, prekraja se istorija, pravoslavne crkve se pretvaraju u katoličke. Privremene vlasti sabotiraju jedinu obavezu koju su preuzeli na sebe, a to je da se stvori ZSO. Taj mehanizam je ustanovljen Briselskim sporazumom", naveo je Poljanski.

On je ukazao i da se Srbima uskraćuje pravo glasanja na referendumu, na izborima.

"Odigravaju se hapšenja, tu je i fizičko i ustavno nasilje protiv Srba. Obim svega toga je veliki. Neverovatno je da se sve to dešava danas, u srcu Evrope. Ljudi u Briselu, Vašingtonu gledaju to nemo i ponašaju se kao da se ništa ne dešava. Igorniše se Briselski sporazum. To je dokaz da je nemoguće da se pregovara sa Briselom u današnje vreme. Pentagon jasno stavlja do znanja da daje je Prištini 24 'džavelina', što je kršenje Rezolucije 1244", rekao je Poljanski.

Izvor: T a n j u g

Dmitrij PoljanskiRusijaSB UNKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva