:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2020   22:54

0

163

Pompeo: Priština da bude spremna za obnovu dijaloga sa Beogradom

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozdravio je odluku Vlade u Prištini o uklanjanju barijera u cilju nastavka dijaloga sa Beogradom, poručivši da Kosovo* treba da bude spremno da obnovi pregovore sa Srbijom “što je pre moguće”.

“Mi dalje podržavamo Kosovo* u napredovanju procesa pune normalizacije odnosa sa Srbijom, fokusiranog na međusobno priznanje, što je od suštinskog značaja za Kosovo* u smislu globalne integracije i ostvarivanja njegovog punog potencijala”, navodi se u telegramu koji je Pompeo uputio kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju povodom njegovog izbora na čelo Vlade.

“Pozdravili smo odluku vaše vlade da ukine sve mere reciprociteta za srpsku robu, što je označilo ključni korak u ponovnom pokretanju procesa dijaloga. Kosovo* mora biti spremno da nastavi pregovore sa Srbijom što je pre moguće", dodaje se u Pompeovom telegramu.

Delegacije Beograda i Prištine sastaće se 27. juna u Beloj kući u Vašingtonu na poziv specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela.

Dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije,  počeo je 2011. godine.

Prekinut je krajem 2018. godine, nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Hotijeva vlada je dolaskom na vlast početkom juna ukinula sve trgovinske barijere Srbiji, što je bio njen uslov za nastavak dijaloga.

Izvor: Radio Kontakt Plus/RSE

KiMPompeodijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva