:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Novembar 13, 2023   14:10

0

94

Popović: Premeštanje spomenika srpskim vojnicima nepoštovanje srpske istorije i tradicije

Premeštanje spomenika posvećenog stradalim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu, na vojnom delu pravoslavnog prištinskog groblja, član predsedništva Srpske liste Srđan Popović vidi kao još jedan vid nepoštovanja srpske istorije i tradicije.

Spomenik srpskim vojnicima palim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu više se ne nalazi na mestu gde je ranije stajao, u centralnom delu pravoslavnog vojnog groblja u Prištini, a to je uočeno nakon što su ambasadori Nemačke i Francuske na Kosovu objavili fotografiju zajedničkog obeležavanja Dana primirja na pomenutom groblju.

Popović ističe da je osnovni preduslov za bilo kakav međuetnički život i suživot između Srba i Albanaca poštovanje istorije drugog naroda, običaja i tradicije.

„Ovim su pokazali da ne poštuju našu istoriju, a u prilog tome govori i veliki broj porušenih spomen ploča na srpskim grobljima, koje isto tako, niko iz srpske zajednice ne može da razume“, rekao je on.

Popović upozorava da se istorija ne može prekrajati i da se mora poštovati.

„Ono što je iznenadilo sve je to da je upravo sprska i francuska vojska ušla u Prištinu, ušli su kao oslobodioci, i tu činjenicu niko ne može prenebegne, i niko ne može da prekroji istoriju, jer je to jednostavno zapisano. Nadam se da će ploča biti vraćena na svoje mesto, a mi nećemo odustati od toga da se jednostavno istorija mora poštovati, i sve mora da bude onako kao što je bilo pre“, rekao je Popović.

On takođe navodi da međunarodna zajednica mora da reaguje na ovakve stvari.

"Sve ovo što se dešava ne može da prođe neprimetno od strane međunarodne zajednice. Mislim da na mnoge stvari međunarodna zajednica treba da utiče, i ne sme da dozvoli da se gazi preko mrtvih, ne bi li se došlo do nekih političkih i nacionalnih ciljeva", zaključio je Popović.

Izvor: Kosovo Onlajn

Srđan PopovićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva