:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 11, 2021   8:39

0

116

Predrag Marković: Osnivanje Pokreta nesvrstanih dalo Jugoslaviji veliku ulogu u svetskoj diplomatiji

U Beogradu se povodom šest decenija od osnivačke konferencije Pokreta nesvrstanih održava dvodnevni samit, na kojem učestvuje više od 100 stranih delegacija među kojima je 50 šefova diplomatija. Istoričar Predrag Marković rekao je za RTS da je održavanje tog skupa dalo Jugoslaviji veliku ulogu u svetskoj diplomatiji i da je to bio simbol da Beograd postaje svetska prestonica.

Istoričar Predrag Marković je rekao da osnivačka konferencija Pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961. godine, čija se godišnjica obeležava u Beogradu, ima ogroman značaj, pošto nikada tako mala zemlja, kao što je bila Jugoslavija, nije igrala tako veliku ulogu.

"Bila je diplomatska velesila. Sada te zemlje, Austrija, Švedska, one se nisu čule, koliko se čula Jugoslavija. Pitanje je da li je i Zapadna Nemačka imala tu vrstu prestiža. Značaj je bio u tome da je moguće opstati u svetu, a ne biti u blokovima i na ivici rata. Ne zaboravite da se tada deca u Americi spremaju za atomski udar i leže ispod klupa", naveo je Marković.

Naglasio je da je Pokret nesvrstanih pružao nadu da je moguće da ne pripadate nekom zavađenom bloku, da budete svoji i da budete zajedno sa svim drugim mladim i novooslobođenim narodima na svetu.

Marković je dodao da je meki uticaj Jugoslavije bio veliki zbog Nesvrstanih.

"Zanimljivo je da je Tito preuzeo vođstvo. U početku je postojala ideja o saradnju azijskih zemalja koju je gurao Nehru. Međutim i Nehruu i Naseru su vremenom loše krenule stvari i Tito je tokom vremena preuzeo kontrolu i globalizovao taj pokret. To više nije bio azijski pokret, niti azijsko-afrički, već je bio globalni pokret, svih slobodoljubivih država na svetu", rekao je Predrag Marković.

Dodao je da je Tito sprečio pokušaj Fidela Kastra da se Nesvrstani, na samitu u Havani, solidarišu sa Sovjetskim savezom.

Predrag Marković je istakao da je održavanje osnivačkog samita Pokreta nesvrstanih 1961. godine, uz dodeljivanje Nobelove nagrade za književnost Ivu Andriću, bio simbol da Beograd postaje svetska prestonica.

Izvor: RTS

Pokret nesvrstanihPredrag Marković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva