:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Oktobar 18, 2019   8:20

0

71

Prekid vatre u Siriji, Čavušoglu kaže da je to "samo pauza" u borbama

Na severoistoku Sirije zavladalo je zatišje nakon višednevnih napada turskih snaga na položaje kurdskih boraca. Agencija "Rojters", međutim, javlja da se čula pucnjava i eksplozije.

Turska strana prihvatila je da suspenduje ofanzivu, ali agencija Rojters javlja da se ponovo čuju rafalna paljba i eksplozije.

Za sada nema drugih potvrda te informacije.

Primirje predviđa da Turska na pet dana obustavi akcije na severu Sirije, u takozvanoj bezbednoj zoni, unutar 30 kilometara od zajedničke granice.

Kurdske formacije bi za to vreme trebalo da se povuku južnije, iza demarkacione linije prihvatljive za turskog lidera Erdogana.

Njegova delegacija se tako dogovorila s američkom, u predsedničkoj palati u Ankari, tokom razgovora iza zatvorenih vrata koji je trajao duže od četiri sata.

"Sve vojne operacije pod motom 'Izvor mira', biće zaustavljene odmah nakon povlačenja Odreda narodne samoodbrane. Naša administracija je u kontaktu sa sirijskim vojnicima koji treba da podrže povlačenje kurdskih snaga u zonu bezbednosti", rekao je potpredsednik SAD Majk Pens.

"Samo pauza" 

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušloglu, s druge strane, poručuje da nije reč o prekidu vatre jer, kaže, takav dogovor mogu da postignu samo dve legitimne strane u sukobu.

"Ovo je samo pauza u borbenim akcijama, kako bismo dozvolili teroristima, koji su cilj naše ofanzive, da se povuku iz bezbedne zone", naveo je Čavušoglu.

Kurdska strana je prihvatila dogovor o primirju. Njihovi ljudi će na terenu pratiti povlačenje.

"Svakako da sam srećan zbog najave prekida vatre. Podržavam to. Nadam se da će zaista sve vojne operacije prestati", kaže jedan od raseljenih Kurda.

Da je dogovor postignut, prvi je, već uobičajeno na Tviteru, objavio američki predsednik. Kaže da će, ako sve bude išlo po planu, ukinuti ekonomske sankcije Turskoj.

U svom stilu Tramp zaključuje: "Morali smo da pokažemo malo grube ljubavi da bi do sporazuma došlo".

Izvor: RTS, Rojters

SirijaprimirjeČavušoglu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva