:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2023   8:47

0

124

Prvi veliki skup srpske dijaspore u Vašingtonu

U Vašingtonu će danas u organizaciji Ambasade Srbije, nakon više od dve decenije, biti održan prvi veliki skup srpske dijaspore koja je, kako je naglasio ambasador Makro Đurić, dragocen resurs za unapređenje saradnje Srbije i SAD, a biće to prilika da najistaknutiji među njima, jedan od sedam srpskih inženjera iz misije Apolo Dejvid Vujić dobije nagradu "Majka Srbija".

Skup "Jačanje veza - srpska dijaspora u SAD" otvoriće ambasador Đurić, a u uvodnom delu okupljenim Srbima Amerikancima iz svih delova SAD, pored vladika, generalnog konzula iz Čikaga, predstavnika Republike Srpske i BiH, obratiće se i ambasador Ričard Grenel, bivši specijalni izlaslanik predsednika SAD zadužen za dijalog Beograda i Prišitne i nekadašnji vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD.

Na tom velikom skupu, koji će početi intoniranjem himni, očekuje se i učešće visokih američkih zvaničnika - zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara.

Đurić je u izjavi za Tanjug naglasio da su skup organizovali u želji da Srbe Amerikance okupe sa jednim ciljem, jednom idejom, jednim uverenjem kako bi zajednički radili na jačanju srpske pozicije i zastupaanju srpskih interesa u SAD.

"Nećemo u ovoj generacjii ponovo propustiti šansu da u Vašingtonu i širom SAD izgradimo dubok temelj našeg prisustva", rekao je ambasador za Tanjug u novoj zgradi ambasade, u veoma važnom vašingtonskom istorijskom zdanju, na manje od jedne milje od Bele kuće.

Đurić je naveo da ljudi srpskog porekla – ne samo Srba, već i svih sa našeg područja, ima više od milion kao i da su svi oni dragocen resurs za unapređenje saradnje naše dve zemlje. "Oni predstavljaju riznicu znanja i kapitala, mogućeg ulaganja u našu zemlju", kazao je Đurić i podsetio da je skup organizovan kao odraz jasnog mandata dobijenog od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da rade na ponovnom povezivanju matice i srpske dijaspore – iseljeništva, rasejanja.

"U Vašingtonu u prestižnom Konrad hotelu prvi put, možda i posle i više od dve decenije, u organizaciji ambasade Srbije uz podršku predsednika i vlade, pravimo veliko okupljanje Srba Amerikanaca – predstavnika srpskih organizacija iz čitave Amerike, uglednih pojedinaca i uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta", naveo je Đurić.

"Radujem se jer će skup biti prilika da se ponovo zbližimo sa ljudima koji su naša braća i sestre – Srbima Amerikancima kojima je do naše otadžbine veoma stalo, često ne manje nego nama koji domicilno u njoj živimo", kazao je Đurić i naglasio da upravo zato tim ljudima treba pružiti priliku da sa svojom maticom imaju vezu kakvu zaslužuju.

Podsetio je da Srbi u SAD imaju svojih 136 crkava. "Kada bi samo sve te crkvene opštine i njihovi članovi redovno komunicirali i sa svojim izabranim predstavnicima glas srpske zajednice bi se daleko snažnije čuo u američkom političkom životu", rekao je Đurić.

Naglasio je da im je cilj da postignu ono što su ovde postigli narodi koji imaju daleko veće tradicije u lobiranju i umrežavanju poput Jevreja, Grka... Podsetio je da se mnogo toga promenilo pre 30 i više godina kada su srpski iseljenici bili ti koji su vukli za rukav naše predstavnike vlasti i državnih organa. Dodao je i da je 90-ih godina ta konekcija bila preknuta. "Sada ćemo ponovo pokucati na njihova vrata i kucamo svakog dana i tražimo od njih da se ponovo angažujemo i da ponovo postanemo jedno u plitičkom smislu kada je reč o zastupanju srpskih intreresa", rekao je Đurić za Tanjug tokom posete ministra Ivice Dačića Vašingtonu.

Ambasador je naveo da zahvaljuje svima njima na trudu i tome što nisu odustali od svoje otadžbine, te da se nada da će ovaj skup biti pozitivna slika nove srpske inicijative – kolektivne, zajedničke, ujedinjene inicijative bez obzira na ideološke, regionalne i sve druge razlike. Đurić je naglasio da se zajednički može mnogo toga uraditi i postići i da zato želi da 18. februar bude praznik srpskog okupljanja u Vašingtonu i da preraste u tradiciju.

Davidu Vujiću, nagradu "Majka Srbija" uručiće ambasador Đurić i Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon. Nakon uvodnog dela uslediće paneli posvećeni kulturi i prosveti i jačanju kulturno-prosvetnih veza matice i dijaspore, potom će se razgovorati o ekonomiji i unapređenju ekonomskih veza. Završni panel biće posvećen filantropiji.

Izvor: T a n j u g

VašingtonĐurić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva