:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2024   19:11

0

57

PSSE: Prihvaćena preporuka o članstvu Kosova u SE, "okolnosti bez presedana"

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) prihvatio je na sastanku u Parizu preporuku da Kosovo bude pozvano da postane članica Saveta Evrope, saopšteno je iz PSSE uz napomenu da je preporuka prihvaćena u "okolnostima bez presedana".

Konstatujući pogoršanje bezbednosne situacije u opštinama na severu KiM, Komitet je ukazao da je "rizik od otvorenog nasilja na Kosovu suviše realan", dodavši da bezbednost zavisi od "zaštite prava srpske zajednice, de-eskalacije tenzija i normalizacije odnosa između Kosova i Srbije".

U saopštenju se ističe da je reč o "okolnostima bez presedana", s obzirom na to da jedan broj članica Saveta Evrope ne priznaje Kosovo kao državu.

Iz Komiteta za politička pitanja pozvali su na "diplomatiju, dijalog i kompromis" i zatražili od Komiteta ministara da donese odluku "bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti Kosova".

Dodaje se da je potrebno da PSSE započne proceduru nadgledanja Kosova kako bi se osiguralo poštovanje obaveza.

Odobravajući nacrt mišljenja na osnovu izveštaja izvestiteljke PSSE za Kosovo Dore Bakojani, Komitet je pozdravio, kako se navodi, obimnu listu obećanja koje su privremene prištinske vlasti dale u pisanoj formi i istakao da bi "članstvo u organizaciji vodilo ka jačanju standarda ljudskih prava obezbeđivanjem pristupa Evropskom sudu za ljudska prava za sve one koji su pod jurisdikcijom Kosova".

Iz Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE naveli su da bi članstvo Prištine u Savetu Evrope "katalizovalo zamah za Kosovo da nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, kao i da se pozabavi otvorenim izazovima i značajnim pitanjima", poput jaza između normativnih standarda i njihove efikasne primene, potrebe za poboljšanjem zaštite prava manjinskih zajednica i negovanja klime pogodne za poverenje, pomirenje i inkluziju.

Kao "veliki iskorak", Komitet je pozdravio sprovođenje presude prištinskog Ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani, dodajući da bi osnivanje Zajednice srpskih opština trebalo da bude, kako se navodi, "post-pristupna obaveza" za Prištinu koja bi pomogla da se obezbedi zaštita prava Srba na Kosovu i Metohiji, kao i da se eksproprijacija sprovodi uz "najstrože poštovanje zakona" i u punoj saglasnosti sa Ahtisarijevim planom.

PSSE, koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Saveta Evrope, trebalo bi da raspravlja o preporuci Komiteta u četvrtak, 18. aprila tokom prolećne plenarne sednice, kada će se i glasati o konačnom mišljenju o zahtevu Prištine za članstvom u Savetu Evrope.

Konačnu odluku doneće Komitet ministara Saveta Evrope.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva