:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2021   8:35

0

53

Putin i Bajden razgovaraju o odnosima Rusije i SAD – šta su teme razgovora dvojice lidera

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Država razgovaraće video-linkom o krizi u međusobnim odnosima. Džozef Bajden je zabrinut zbog eventualne invazije Rusije na Ukrajinu, zbog čega joj preti novim sankcijama. S druge strane, Vladimir Putin ističe rastuću pretnju od širenja vojne infrastrukture NATO-a na istok, do samih granica Rusije.

Prebacivanje krivice na Moskvu i izmišljotina da navodno planira da napadne Ukrajinu - je u najmanju ruku neodgovorno, tvrdi Vladimir Putin. Rusija nikome ne preti, ali preduzima sve potrebne vojne i tehničke mere kako bi suzbila stvarnu pretnju na svojim zapadnim granicama, kojima se NATO opasno približio.

"U razgovoru sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima insistiraćemo na postizanju sporazuma koji sprečavaju širenje NATO-a na istok i instaliranje njegovih oružanih sistema blizu Rusije. Potrebne su nam zakonske i sudske garancije, jer naše zapadne kolege nisu ispunile data obećanja. Poznato je da je NATO obećao da se neće širiti na istok, a uradio je upravo suprotno. Legitimne brige Rusije se i dalje ignorišu", rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Eventualna invazija na Ukrajinu Rusiji će doneti oštre ekonomske sankcije, upozoravaju Vašington i Brisel. Neće, kažu, mirno posmatrati gomilanje ruskih trupa na granici sa bivšom sovjetskom republikom koja pretenduje da se pridruži Uniji i NATO-u.

"Nije reč o pretnjama, već o ubeđenju da je jedini pravi put kroz diplomatiju. U međuvremenu smo se sa našim saveznicima konsultovali o finansijskim sankcijama Rusiji, koje će njenoj ekonomiji naneti ozbiljnu štetu. Nazovite to pretnjom, ili pripremom, kako hoćete", navela je Džen Psaki, predstavnica za medije Bele kuće. 

"Moraćemo da razgovaramo o sporazumima iz Ženeve, da vidimo koji su poštovani, a za koje su potrebni dodatni napori. Naši bilateralni odnosi su još u žalosnom stanju", kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zelenski obišao trupe u Donjecku 

Obilazeći vojne trupe u Donjecku, predsednik Zelenski je poručio da su ukrajinske snage sposobne da se odupru svakom ruskom napadu.

"Želim vam zdravlje i da sačuvate život. Potrebno je da unucima pričate o herojskoj odbrani zemlje. Uveren sam da ćemo ih pobediti", poručio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Američki državni sekretar Blinken potvrdio je podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

"Vrata NATO-a su otvorena za sve koji žele da doprinesu bezbednosti u evro-atlantskom sektoru", poručio je Blinken.

Moskva upozorava Alijansu da ne prelazi crvene linije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva