:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

Mart 28, 2024   12:01

0

40

Radaković o prijemu Kosova u SE: Plašim se nadgledanja EU, koliko će to biti merodavno

Izvršni direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković smatra da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio veliki plus za Pokret Samoopredeljenja, ali da ne bi bilo mudro da Srbija napušta ovu instituciju.

"Mislim da je velika draž i želja pre svega vlasti Samoopredeljenja, jer znamo da u prethodnom periodu od dve godine nije imalo priznanja ni ulazaka u neke velike međunarodne institucije, tako da je ovo jedan veliki plus. Paradoksalno, u vreme nekih kvazi sankcija EU Kosovu, vrši se prijem Kosova na određeni način. To nije još 100 odsto sigurno, ima glasanje, ali je jedan veliki plus definitivno Samoopredeljenju i vladajućoj politici. Što se tiče Srbije, ona će da se bori na svoje načine, a kolika je to mogućnost, videćemo. Definitivno jedan minus za Srbiju i uopšte u delovanju i saradnji sa EU i SE, generalno", navodi Radaković.

Radaković kaže da ne bi bilo mudro da se Srbija povuče iz SE, jer može da sugeriše i daje predloge koji se tiču problema na Kosovu.

"Ostanak Srbije je na taj način da vrši i dalje pritisak, da ako Kosovo bude deo, sprečava, sugeriše, daje predloge što se tiče zaštite kulturne baštine, problema imovine, odluka koja će biti u Strazburu i tako dalje. Mislim da je važno da Srbije bude tu i daje još veći podstrek i važnost celom procesu", kaže on.

Radaković ističe da zabrinut za proces nadgledanja prava na Kosovu, jer navodi da postoje institucije koje ne rade svoj posao, poput organizacija i institucija koje se bave ljudskim pravima.

"Taj proces će se nadgledati, ali mene plaši činjenica da smo imali situaciju 2007. i 2006, standardi pre statusa, pa su se odjednom ti standardi izgubili. Imali smo status 2008. godine, nešto je slično ovome, sećam se, sastanak sa Dorom Bakojani gde je rečeno da imamo tri važne stvari- eksproprijacija, imovina manastira Visoki Dečani i Zajednica. Imamo samo imovinu Visokih Dečana, o ostalima se ne priča. Plašim se da nemamo standard pre statusa, da nemamo konkretno ko će na kraju sve to nadgledati. Plašim se nadgledanja EU, koliko će to biti merodavno i kvalitetno i da nemamo kopiju Euleksa koji nadgleda proces a nešto da sprovodi je vrlo upitno", poručuje Radaković.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva