:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 13, 2023   17:38

0

201

Rade Basta za uvođenje sankcija Rusiji, stranka kojoj pripada-protiv

Ministar privrede Rade Basta zatražio je danas u saopštenju da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu.

"Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju", poručuje ministar Basta.

Kao zemlja koja je i sama kroz istoriju bila suočena sa sankcijama i čiji je narod trpeo teške ekonomske posledice, nismo doneli tu odluku jer smo se nadali da će se sukobi okončati, da će prevladati razum i da će dve strane konačno sesti za pregovarački sto, naveo je ministar Basta.

"Nažalost, sa protokom vremena suočeni smo sa jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvek stradaju male države i usled globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima", upozorava ministar Basta.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Vlada Srbije donese jedinstven stav o tome u kom pravcu će zemlja ići dalje.

"Od početka rata osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, ali istovremeno štitimo nacionalne interese u odnosima sa Ruskom Federacijom. Zbog toga se u prvi mah nismo pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplikuje, a zapadne zemlje oštro zameraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama", dodaje Basta.

Rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, uveren je Basta.

"Ekonomija je ključna za Srbiju i zato kao ministar privrede ukazujem da i pored teške spoljnopolitičke situacije moramo da sačuvamo privredni rast i da se borimo da naši građani bolje žive. Srbija ima svoju ozbiljnu, odgovornu i samostalnu politiku i nastaviće da štiti svoje građane", zaključio je Basta u saopštenju.

Stranka protiv Baste

Jedinstvena Srbija ogradila se danas od izjave svog funkcionera i ministra privrede Srbije Radeta Basta, u kojoj se on zalaže za uvođenje sankcija Rusiji.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković je više puta ponovio da se uvođenjem sankcija Rusiji ne bi zaustavio rat u Ukrajini, kao što se nije zaustavio ni sankcijama koje su uvele zapadne zemlje.

Jedinstvena Srbija je protiv uvođenja sankcija bilo kome i naš stav je da je rešenje tog problema da rat u Ukrajini prestane odmah i da se problemi reše za pregovaračkim stolom, navodi se u saopštenju koje je potpisao Marković.

Dačić povodom Bastine izjave: SPS podržava politiku koju vodi Vučić

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, ponovio je danas da ta stranka čvrsto podržava stav Saveta za nacionalnu bezbednost, utvrđen još prošle godine, da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji.

"Tu politiku koju javnu iznosi i vodi predsednik Aleksandar Vučić, Socijalisticka partija Srbije čvrsto podržava, poštujući da je nacionalni interes Srbije i njena budućnost naš prioritet", rekao je Dačić za T a n j u g.

"Kao što znate, ja svakodnevno koordiniram aktivnosti i stavove sa predsednikom Vučićem i nismo o toj temi razgovarali u skorije vreme, a Socijalistička partija Srbije će poštovati i učestvovati u donošenju stavova naših državnih institucija i dosledno ih primenjivati", istakao je Dačić.

Dačić je to izjavio pošto je ministar privrede Rade Basta u saopštenju zatražio da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Izvor: T a n j u g

Rade bastaRusijasankcijeJedinstvena SrbijaIvica Dačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva