:

:

TV Most

clock

Decembar 12, 2019   13:31

0

81

Referentna kamatna stopa ostaje 2,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,25 odsto.

Međugodišnja inflacija je na niskom i stabilnom nivou, a prema novembarskoj centralnoj projekciji, do sredine naredne godine trebalo bi da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Opreznost u vođenju monetarne politike je i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju. Izvršni odbor NBS ističe da je otpornost privrede Srbije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja

povećana zahvaljujući punoj koordinaciji mera ekonomske politike, što je rezultiralo smanjenjem interne i eksterne neravnoteže, povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, kao i adekvatnim nivoom deviznih rezervi.

Javne finansije su, kao i u protekle dve godine, u suficitu, a deficit tekućeg računa platnog bilansa petu godinu zaredom u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija.

Rast bruto domaćeg proizvoda je u trećem tromesečju ubrzan i prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku iznosio je 4,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Na današnjoj sednici, Izvršni odbor je usvojio Memorandum o ciljanim stopama inflacije do 2022. godine, kojim se ciljana stopa inflacije zadržava na nivou od tri plus-minus 1,5 odsto do kraja 2022. godine.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva