:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2022   8:00

0

181

Ruske snage nastavljaju opšti napad na Severodonjeck

Ruske snage nastavljaju opšti napad na Severodonjeck i kontrolišu istočni deo grada, saopštio je danas guverner regiona Lugansk, Sergej Hajdaj.

On je naveo i da su u najnovijim napadima oštećeni delovi hemijske fabrike Azot, prenela je agencija Rojters.

Kličko: Nekoliko eksplozija rano jutros u Kijevu

Nekoliko eksplozija dogodilo se rano jutros u glavnom gradu Ukrajine, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

"Nekoliko eksplozija u Darnjickom i Dnjeprovskom okrugu glavnog grada. Službe već rade na licu mesta. Detaljnije informacije - kasnije", napisao je Kličko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

Neimenovani očevidac je izjavio Rojtersu da je video dim u gradu posle eksplozija.

Sirene za vazdušni napad su se ranije oglasile širom većeg dela Ukrajine, uključujući i Kijevsku oblast, navodi britanska agencija.

Reznikov: Optimistična procena-kraj rata do kraja godine

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da je teško predvideti kada će se rat u njegovoj zemlji završiti, ali da je njegova "optimistična procena", da bi to moglo da se desi do kraja godine.

Reznikov je rekao da je ukrajinskim snagama i dalje potrebno teško naoružanje, pre svega višestruki raketni sistemi, kao i druga artiljerijska oruđa, tenkovi, rakete i protivvazdušna odbrana, prenosi Si-En-En.

"Potrebni su nam brzo i u količinama srazmernim razmerama pretnji. Ukrajina se našla u ratnom stanju bez adekvatne podrške demokratskog sveta", rekao je on u subotu.

Dodao je da je Ukrajina "promenila svoju filozofiju u nabavci oružja", i da se sada, umesto na anti-tenkovske i protiv-avionske mobilne sisteme fokusira na teško naoružanje, jer se "priroda rata promenila".

Ukrajina: Raketni napad na Kijev, najmanje jedna osoba u bolnici

Najmanje jedna osoba hospitalizovana je od posledica jutrošnjeg raketnog napada na Kijev, koji su izvele ruske snage iz aviona Tu-95 iznad Kaspijskog mora, saopštili su danas Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine i gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kličko je naveo da za sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, prenosi agencija Rojters.

Navodi se da je ispaljeno više projektila i da su ukrajinske protivvazdušne raketne snage uništile jednu krstareću raketu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako navodi britanska agencija, mogao je da se vidi gust crni dim koji se uzdigao iznad Darnjickog i Dnjeprovskog okruga gde su odjeknule eksplozije.

Pomoćnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Sergej Leščenko izjavio je da je napad bio usmeren na železničku infrastrukturu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije danas da su njene snage ispalile rakete na Kijev sa velike udaljenosti i uništile tenkove T-72 i oklopna vozila koje su Ukrajini isporučile zemlje istočne Evrope i koje su držane u zgradi za popravku železničkih vagona.

DNR: Granatirana Gorlovka, ubijen jedan civil, troje ranjeno

U granatiranju ukrajinskih oružanih snaga grada Gorlovke ubijen je jedan civil, a tri su ranjena, izjavio je danas gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.

"Do 13 časova 5. juna, tri civila su zadobila rane od posledica granatiranja Oružanih snaga Ukrajine grada Gorlovke, a jedan je poginuo”, objavio je Prihodko na Telegramu, prenosi agencija TASS.

Prihodko je ranije rekao da je jedan od ranjenih civila prebačen u bolnicu.

Prema misiji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, 18 municija kalibra 122 milimetara ispaljeno je na grad između 11:45 i 13:05 časova po lokalnom vremu.

Gorlovka je veliki industrijski grad na severoistoku DNR sa dobro razvijenom rudarskom, mašinskom i hemijskom industrijom.

DNR: Ukrajinske snage zauzele kancelariju UN u Kramatorsku

Oružane snage Ukrajine zauzele su kancelariju Ujedinjenih nacija u gradu Kramatorsku, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

“Predstavnici međunarodnih organizacija ostali su bez kancelarije i tri službena automobila sa diplomatskim tablicama”, navodi se u saopštenju teritorijalne odbrane DNR objavljenom na Telegramu, prenosi agencija TASS.

Kako se dodaje, oružane snage Ukrajine uskratile su članovima misije pristup njihovoj imovini, zabranile im da fotografišu i snimaju radi izveštavanja višem rukovodstvu.

U martu je objavljeno da su automobili UN-a ukradeni u Kramatorsku i korišćeni za napade granatiranjem, podseća ruska agencija.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaratSeverodonjeckKijevVitalij Kličko
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva