:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2023   14:12

0

71

RZS: Realni rast BDP u drugom kvartalu 1,7 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period 2022, iznosio je 1,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku. Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP u drugom kvartalu od 1,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu ove u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u građevinarstvu 15,1 odsto, informisanju i komunikacijama 10,1 odsto i sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 9,3 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u trgovini na veliko i malo, saobraćaju i uslugama smeštaja i ishrane, 2,4 odsto i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, 0,6 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u drugom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 1,4 odsto, bruto investicija u osnovna sredstva 3,9 odsto i izvoza robe i usluga 2,1 odsto.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava od 0,5 odsto, izdataka za finalnu potrošnju države 1,1 odsto i uvoza robe i usluga 5,8 odsto.

Izvor: T a n j u g; Foto: Biznis.rs

BDPrast
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva