:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 19, 2024   19:21

0

61

Samit nevrstanih u Kampali; Dačić: Indija i dalje čvrsto uz nas

Počeo je 19. Samit nesvrstanih u Kampali, glavnom gradu Ugande. Planirano je da se na Samitu nesvrstanih usvoji i politička deklaracija o Palestini. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da nema promena po interese Srbije.

Predajom predsedavanja i grupnom fotografijom otvoren je 19. samit Pokreta nesvrstanih. Predsednik Ugande Joveri Kaguta Museveni preuzeo je od Azerbejdžana predsedavanje samitom i Pokretom nesvrstanih u naredne tri godine.

"Uvereni smo da će Uganda uložiti sve napore da ispuni svoju ulogu i nastavi širenje pokreta, kao što je predviđeno među zemljama članicama", rekao je Jehun Bajramov, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana.

Musoveni: "Širićemo uticaj Pokreta nesvrstanih"

Joveri Kaguta Museveni, predsednik Ugande, poručio je: "Jedinstvo, solidarnost, i kolektivna saradnja zemalja članica - u skladu sa principima nesvrstanih zemalja. Uveravam vas da će moj tim vođen Poveljom Ujedinjenih Nacija, voditi i širiti uticaj Pokreta nesvrstanih."

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je niz sastanaka, koje je kaže, iskoristio za dobijanje novih informacija i još jednom ukazao na značaj prisustva na Samitu nesvrstanih.

 Dačić: "Važan razgovor s Indijom"

"Tu su predsednici Južne Afrike, Zimbabvea, ali i ministri iz raznih zemalja. Za nas je veoma bitan razgovor sa Indijom da vidimo kakva je pozicija Indije, Indija i dalje čvrsto stoji uz nas, Indija je najmnogoljudnija zemlja sveta, i naravno da je nama od vitalnog značaja kakav je njihov stav kada je reč o pitanju Kosova", ističe ministar Dačić.

Više desetina šefova država i vlada ukazalo je na Samitu na probleme sa kojima se suočavaju zemlje članice, ali i ceo svet, koje karakterišu teritorijani integritet, geopolitičke tenzije i humanitarna kriza.

Cvijanovićeva: "Istekao rok poretku koji poznajemo"

Željka Cvijanović, članica predsedništva Bosne i Hercegovine kaže da je jedna "od ključnih rečenica koja je rečena ovdje i tako lijepo opisuje stanje stvari, jeste, da smo svi mi svjedoci da je svjetskom poretku koji mi poznajemo istekao rok".

"A to samim tim znači, samo po sebi šalje poruku, da se moraju naći nove formule i za saradnju u budućnosti ali isto tako da to daje prostor starim formulama kakva je ova da dobiju dodatnu snagu i dodatno gorivo za saradnju u budućnosti", istakla je Cvijanovićeva.

Na ovogodišnjem 19. samitu nesvrstanih došlo je do proširenja članstva.

Odlukom donetom na sednici u Bakuu u julu prošle godine, novi član je Južni Sudan. Tako da je ova zemlja postala 121. članica pokreta nesvrstanih. 

Izvor: RTS

Samit nesvrstanihKampalaivica Dačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva