:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 29, 2020   21:06

0

216

Sastanak Merkelove i Makrona uoči početka nemačkog predsedavanja

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Berlinu s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, u vreme kada se Nemačka priprema da preuzme predsedavanje Evropskoj uniji.

Angela Merkel i Emanuel Makron izgledali su opušteno tokom sastanka u vili nemačke vlade kod Berlina, gde su ćaskali dok su se šetali baštom, a potom seli za maleni sto napolju i razgovarali na popodnevnom suncu, prenosi AP.

Nemačka preuzima šestomesečno predsedavanje EU 1. jula, u vreme kada se EU suočava s velikim izazovom pokušaja da vrati ekonomije svojih 27 članica na pravi put i obnovi slobodu kretanja među zemljama, a da pritom ne pokrene drugi talas pandemije korona virusa.

Merkelova je tokom vikenda rekla da je uverena da Evropa može da prevaziđe izazove, iako korona virus i dalje predstavlja pretnju i poručila da mere za ekonomski oporavak EU treba da se donesu što je pre moguće.

Merkelova i Makron su u maju predložili stvaranje jednokratnog fonda za oporavak u vrednosti od 500 milijardi evra.

Taj predlog proširila je Evropska komisija, koja je predložila osnivanje fonda u vrednosti od 750 milijardi evra, koji bi se mahom sastojao od grantova.

Međutim, EK se suočava sa otporom pojedinih zemalja, koje se protive bespovratnim sredstvima i odbijaju da daju sredstva bez ikakvih obaveza korisnika.

Izvor: RTS

Angela MerkelEmanuel MakronEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva