:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 15, 2023   20:45

0

110

Sećanje na pokolj nad Srbima i Jevrejima na Pagu 1941. godine

Za 132 dana 1941. godine u kompleksu logora Gospić – Jadovno – Pag ubijeno je 38.000 pravoslavnih Srba, među njima i 73 sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Na kraju funkcionisanja tog logora, pred dolazak italijanskih okupacionih vlasti, ustaše su, u noći između 14. i 15. avgusta 1941, na ostrvu Pagu ubile oko 800 ljudi. Procenjuje se da je na tom ostrvu, u logorima Slana i Metajna, tokom četiri meseca ubijeno više od 8.000 ljudi.

Na ostrvu Pagu su tokom četiri meseca 1941. putem smrti išli i preci predsednika Udruženja "Jadovno 1941" iz Banja Luke Dušana Bastašića, koji je svoju potragu za njima počeo kada je saznao da je prvi logor za ženu i decu u NDH bio logor Metajna na Pagu.

"Među dokumentima koje sam našao, bilo je svedočenje Mađara Jože Balaža koji je rekao da je prilikom dolaska na Pag bio smešten u barake u kojima su pre njega boravili Srbi. Na jednoj gredi bila su urezana prezimena Popara i Popović i mesto Grubišino Polje. To je bilo prvo saznanje", navodi Bastašić.

Prema njegovim rečima drugo saznanje dobio je iz izjave ustaše koji je isleđivan nakon rata zbog zločina koji su mu stavljeni na teret.

"On je pomenuo veći broj Grubišinopoljaca koji su bili na Pagu, a odatle preko uvale Rođanka i Karlobaga odvezeni do velebitskih jama. "Tamo je među 487 Srba iz Grubišinog Polja ubijen moj djed Luka, inače Solunac; njegov brat Rade, moj stric osamnaestogodišnji Stevan, mamin otac djeda Milan, njegov brat Lazar", kaže Bastašić.

U noći između 14. i 15. avgusta 1941. izvršena je masovna likvidacija Srba na Pagu zbog saznanja da će na taj prostor doći italijanski fašisti i zatvoriti gospićku grupu logora.

"Oni su žene i decu dovezli dva dana pre 14. avgusta i logorisali neposredno uz jevrejski logor da bi ih 14. poveli preko kamenjara do 2,5 do tri kilometra udaljenog mesta iznad uvale Malin, na rtu Slana gde su iskopane grobnice dužine 50 i dubine tri metra, sa postraničnim grobnicama što je ličilo na riblju kost. Tu su ih pobili", ističe Bastašić.

Navodi da je sreća što su Italijani odlučili da ih ekshumiraju i tako sačuvaju bar neke dokaze o zločinu.

"Ekshumirali su 793 leša, od toga leševe 91 deteta starosti do 15 godina", istakao je Bastašić.

Prema procenama Đure Zatezala, u koncentracionom logoru Gospić-Jadovno-Pag je za 132 dana ubijeno više od 40.000 ljudi, a od tog broja 8.000 je stradalo na ostrvu Pag u logorima Slana i Metajna, kao i u vodama Jadranskog mora.

Oko 2.000 logoraša, uglavnom Jevreja, preživelo je masakre u gospićkoj grupi logora, ali ne i ustaški teror. Muški deo logoraša transportovan je u novoformiran logor Jasenovac dok su žene i deca završili u logoru Jastrebarsko. Samo jedan Srbin preživeo je boravak u gospićkoj grupi logora i Jasenovcu, kao i proboj iz Jasenovca.

Na zločine počinjene na Pagu pre 82 godine danas podseća samo Časni krst koje je udruženje "Jadovno 1941“ postavilo 2015. godine pošto je svaki pokušaj obnavljanja porušenih spomen-obeležja završavao njihovim ponovnim uništavanjem, poslednji put 2013. godine.

Izvor: RTS

PagJadovnoNDHlogori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva