:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2021   18:56

0

154

Selaković čestitao Dan državnosti NR Kine

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković uputio je danas kineskom kolegi Vang Jiu čestitke povodom 1. oktobra, Dana državnosti Narodne Republike Kine i stogodišnjice osnivanja Komunističke partije.

''Izuzetno mi je zadovoljstvo da Vam u ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije i u svoje ime, uputim najsrdačnije čestitke povodom Dana osnivanja Narodne Republike Kine, uz iskrene želje za sveopšti razvoj i prosperitet Vaše divne zemlje i blagostanje prijateljskog kineskog naroda. Dozvolite mi da Vam i ovom svečanom prilikom čestitam stogodišnjicu postojanja Komunističke partije Kine, čije je mudro i predano rukovodstvo, predvođeno predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom, postiglo impresivne rezultate u svim sferama razvoja i omogućilo harmoniju i blagostanje kineskom narodu'', navodi se u čestitki Selakovića.

On je izrazio uverenje da će i u godinama koje dolaze kineska diplomatija, na čelu sa Vangom nastaviti da ostvaruje uspehe u cilju daljeg svestranog razvoja Kine i njenog naroda, kao i očuvanja mira i stabilnosti u svetu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

''Čelično prijateljstvo koje spaja naše države i narode, kao i uzajamno poverenje, razumevanje i podrška u pitanjima od suštinskog interesa za dve zemlje, temelj su našeg sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Izvanredni odnosi između naših zemalja dodatno su ojačani bliskom komunikacijom i ličnim prijateljskim odnosom između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga'', naveo je Selaković.

To je, između ostalog, potvrđeno i u proteklom periodu kada je Kina pravovremeno dodelila vrednu pomoć u cilju što efikasnijeg suzbijanja pandemije kovida 19, a na čemu je Srbija duboko zahvalna.

''Za nas je od posebnog značaja što smo sa našim strateškim partnerom Kinom započeli i izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kompanije Sinofarm u Srbiji, što predstavlja još jednu potvrdu iskrenog prijateljstva i solidarnosti'', naveo je šef srpske diplomatije.

On je ponovio da je Srbija čvrsto posvećena realizaciji globalno značajne kineske inicijative „Pojas i put“, kao i mehanizmu saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji pozitivno utiče na dalje približavanje i još tešnju saradnju zemalja članica u velikom broju oblasti.

''Želim da ponovim najdublju zahvalnost Republike Srbije na kontinuiranoj podršci koju Narodna Republika Kina pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije. Iskreno se nadam da će Kina, kao jedna od najznačajnijih zemalja na globalnom planu, snažni zagovornik međunarodnog prava i poretka i jedan od najvećih prijatelja Srbije, nastaviti da se aktivno angažuje u prilog poštovanju osnovnih postulata međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, kao i naših argumenata kada je reč o Kosovu i Metohiji. Istovremeno, želim da ponovim snažnu i nepokolebljivu podršku Srbije politici „jedne Kine“ i principu 'jedna zemlja, dva sistema', koja će biti nastavljena u istom duhu i sa istom odlučnošću'', dodao je.

On je izrazim nadu da će Vang prihvatiti njegov moj poziv da u oktobru ove godine budete gost Beograda i svojim prisustvom uveliča Komemorativni sastanak povodom obeležavanja 60. godišnjice od održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

''Posebno bismo cenili Vaše učešće, imajući u vidu da Narodna Republika Kina, kao jedan od ključnih činilaca u savremenim međunarodnim odnosima, neguje principe miroljubive koegzistencije i poštovanja međunarodnog prava i time značajno doprinosi izgradnji pravednijeg svetskog poretka'', navodi se u čestitki Selakovića.

Izvor: Танјуг

SelakovićčestitkaDan državnosti NR Kine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva