:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2023   17:59

0

110

Šest osoba kopalo tunel ispod Višeg suda u Podgorici, traga se za nalogodavcem

Sa sednice Biroa za operativnu koordinaciju organa obaveštajno-bezbednosnog sektora saopšteno je da policija traga za šest osoba zbog sumnje da su učestvovale u kopanju tunela ispod Višeg suda u Podgorici.

Biro za operativnu koordinaciju je u odnosu na trenutno najaktuelniju temu – obijanje depoa Višeg suda u Podgorici, konstatovao da se radi o najznačajnijem i najopasnijem udaru na institucije države i pravosudni sistem, navodi se u saopštenju.

Шест особа копало тунел испод Вишег суда у Подгорици, трага се за налогодавцем
Шест особа копало тунел испод Вишег суда у Подгорици, трага се за налогодавцем
"Zaključeno je da je riječ o aktivnostima sa visokim nivom organizacije i profesionalizma, koja je podrazumijevala učešće većeg broja lica različite profilacije", ističu iz Biroa za operativnu koordinaciju.

Konstatovano je, navode, da su nadležni državni organi u kratkom roku preduzeli sve potrebne aktivnosti na planu utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezanih za predmetni događaj, kao i identifikaciju i pronalaženje lica koja su učestvovala u istom.

"S tim u vezi, preduzete aktivnosti rezultirale su pronalaskom više tragova, koji će biti predmet dalje obrade i vještačenja, a ujedno ukazujemo i da se trenutno preduzimaju intenzivne aktivnosti na identifikaciji šest lica za koja se osnovano sumnja da su učestvovala u ovom događaju", ističe se u saopštenju.

Objašnjavaju da se paralelno sa navedenim aktivnostima, preduzimaju i aktivnosti na pronalaženju nalogodavaca ovog kriminalnog poduhvata.

"Ipak, uzimajući u obzir ozbiljnost aktuelne situacije i moguće posledice, shodno odredbama Zakona o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora, Biro za operativnu koordinaciju je ukazao na obavezu hitnog inteziviranja svih aktivnosti organa obavještajno bezbjednosnog sektora u cilju zaštite vitalnih interesa državnih institucija", navode iz Biroa za operativnu koordinaciju.

Konstatovano je i da je lokacija na kojoj se nalazi zgrada u kojoj je smešten Viši sud, i pored viskog stepena mera fizičko-tehničkog obezbeđenja same zgrade, veoma kompleksna sa aspekta različitih bezbednosnih rizika, te da se u odnosu na navedeno aktivno radi na trajnom rešavanju i obezbeđenju prostornih i infrastukturnih kapaciteta za potrebe sudskih i tužilačkih instanci.

U međuvremenu, neophodno je da se preduzmu dodatne mere tehničkog i drugih vidova obezbeđenja zgrade u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici.

"Na kraju sednice, zaključeno je da će organi za sprovođenje zakona, zajedničkim naporima, odlučno stati u zaštitu državnih interesa i pred lice pravde izvesti sva lica koja su učestovala u ovom kriminalnom poduhvatu", zaključuje se u saopštenju.

Ranije danas, crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da tunel ispod zgrade Višeg suda u Podgorici ne bi mogao da bude prokopan bez pomagača unutar suda. Poručio je da će tražiti odgovornost za ovaj veliki propust.

Izvor: RTS, RTCG; Foto: Vlada Crne Gore/Rade Koprivica

Crna GoraPodgoricaViši sudtunel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva