:

:

TV Most

clock

Mart 08, 2022   12:24

0

164

Severna Mitrovica: Ruže najčešći osmomartovski poklon

Raznobojno cveće danas je dominantna slika u glavnoj ulici u Severnoj Mitovici. Na Međunarodni dan žena, 8. mart, tradicionalno se u blizini spomenika knezu Lazaru stvori svojevrsna riznica cveća, iz koje građani biraju najlepši cvet za sebi drage dame.

Prohladni dan nije omeo građane Severne Mitrovice da i ove godine uz prigodan poklon obraduju svoju lepšu polovinu.

U cvećari "Narcis" Jelena Avdijenko kaže da se sa godinama ništa ne menja i da Mitrovčani i u drugim prilikama umeju da obraduju svoje dame buketom cveća.

"Mi spremno dočekujemo današnji praznik sa velikim izborom saksijskog i prirodnog cveća. Što se aranžmana tiče tu nema pravila, možda bih izdvojila ruže i orhideje, ali nema pravila. Mitrovčani imaju izuzetnu kulturu kada je cveće u pitanju, bilo da su slave, krštenja ili druga dešavanja, pa čak i ne čekaju povod da bi dragoj osobi poklonili buket cveća", kaže nam Jelena i naglašava da radnja u kojoj radi nije podizala cena za današnji praznik i da se cveće prodaje po istoj ceni kao i drugim danima.

Osim u radnjama danas se cveće prodaje i na uličnim tezgama.

Zvezdan Pavličević je za naš portal istakao da se cveče prodaje kao i ranijih godina, ali da su cene ipak nešto veće nego ranije.

"Pošto je praznik ima i kupaca, tu su pored naših sugrađana i deca, studenti ima naroda, nije lose. Najviše se prodaju ruže i karanfili i jeftinije cveće. Narod ne može baš da se hvali da ima dosta. Cveće je skuplje, jer sva ova situacija u svetu utiče i na prodaju cveća. Nekada je ovde bilo mnogo više prodavaca, sada nas je samo troje", kaže Pavličević.

Među kupcima su i najmlađi koji biraju bukete za mame, sestre, učiteljice ili drugarice.

Mihailo nam je rekao da sa drugarima danas sprema poklon za svoju razrednu, ali nam je otkrio da će poklona poneti i mami i baki.

"Današnji dan je dan kada iskazujemo poštovanje prema ženama. Mi poklon kupujemo za razrednu koja nas čuva kada smo u školi. Spremili smo joj vaučer za butik i ovde joj kupujemo ruže. Poklon kupujem i za mamu i za baku kojoj sam hto da kupim mašinu za šivenje, jer se ona bavi time. Trebalo bi svi da znaju šta predstavlja današnji dan i da danas svi iskažemo poštovanje prema ženama”, kaže Mihailo.

Večeras su u gradu na Ibru organizovane žurke u lokalnim kafićima, a ovaj dan posvećen damama biće proslavljen i u restoranima gde će biti organizovanih proslava.

Izvor: Kosovo online

KiMSeverna Mitrovicacveće8.mart
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva