:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2022   9:48

0

122

Si Đinping na kongresu KP o tajvanskom pitanju: Kina se nikad neće odreći prava da koristi silu

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je da je na kineskom narodu da odluči o tajvanskom pitanju i da se Kina nikada neće odreći prava da koristi silu, ali je i istakao da će težiti miroljubivom rešenju problema, javlja "Sinhua".

Si Đinping je to rekao u Pekingu, na 20. Državnom kongresu Komunističke partije Kine (KPK) u Velikoj dvorani naroda, gde su prisustvovali vodeći kineski državni zvaničnici i oko 2.300 delegata.

"Peking je uvek poštovao, pazio i radio na dobrobiti tajvanskog naroda, bio je posvećen razvijanju ekonomske i kulturne razmene preko Tajvanskog moreuza. Pitanje Tajvana je naše unutrašnje pitanje i na kineskom narodu je da odluči. Težimo mirnom ponovnom ujedinjenju, ali nikada nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile. Nećemo dopustiti mešanje strane sile i delovanje veoma malog dela stanovnika koji su za tajvansku nezavisnost, naspram mišljenja vehine naroda Tajvana", poručio je Si.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, uprkos snažnom protivljenju vlade u Tajpeju, koji odbacuje kineski suverenitet i tvrdi da samo narod na tom ostrvu ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini.

Govoreći o Hongkongu, Si je rekao da Kina "mora da ohrabri Hongkong, kojim vladaju patriote" i dodao da će "Kina podržati Hongkong u ujedinjenju sa glavnom teritorijom naše zemlje".

Istakao je da je "jedna država, dva sistema" najbolji model za Hongkong i da se "na tome se mora raditi na duže staze".

Tajvan: Nećemo praviti kompromise oko slobode i demokratije

Povodom izjave kineskog predsednika Si Đinping da je na kineskom narodu da odluči o pitanju Tajvana i da se Peking nikada odreći mogućnosti rešenja problema i silom ako treba, oglasio se Tajvan i poručio da neće odstupiti od svog suvereniteta, niti će praviti kompromise po pitanju slobode i demokratije.

"Kina će ubrzati pravljenje vojske svetske klase"

Si je poručio da će Kina ubrzati pravljenje vojske svetske klase i ojačati kapacitete za odbranu.

"Takođe, ubrzaćemo stvaranje novog razvojnog obrasca zemlje i težiti najvišim standardima u svim oblastima. Kako bismo izgradili modernu socijalističku državu u svim pogledima, moramo, pre svega, da postavimo visoke standarde", rekao je Si.

On se osvrnuo i na borbu protiv kovida, u kojoj je, kako je naglasio, Kina vodila politiku nulte tolerancije na koronu.

"Prioritet su nam bili ljudi, život, nismo imali nikakvu toleranciju prema kovidu i ostvarili smo izuzetno pozitivne rezultate u prevenciji i kontroli epidemije, kao i po pitanju ekonomskog i socijalnog razvoja", rekao je Si.

"KPK postigla istorijska dostignuća i promene"

On je naglasio da je KPK postigla istorijska dostignuća i promene u proteklih 10 godina, kao i da je dostigla istorijski rast ekonomske snage u tom periodu, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom jeziku.

"Kineski BDP je porastao od 54 na 114 biliona juana (oko 16 milijardi dolara) u protekloj deceniji, i učestvuje sa 18,5 odsto u svetskom BDP, što je rast od 7,2 odsto. Kina je i dalje druga najveća ekonomija na svetu, a BDP po stanovniku se povecao od 39.800 juana (5.500 dolara) do 81.000 juana (11.300 dolara)", rekao je Si i naveo da Kina drži prvo mestu na svetu u proizvodnji žitarica.

"Napredak Kine u tehnologijama"

Si je istakao i da je Kina napravila napredak u tehnologijama u ključnim oblastima i podstakla nove strateške industrije.

"Bili smo svedoci velikih uspeha na više frontova, ukljucujući svemirske letove sa ljudskom posadom, istraživanje Meseca i Marsa. Takođe, poslali smo sonde za istraživanje dubokog mora i zemlje, napravili superkompjutere, satelitsku navigaciju, koristimo kvantne informacije, tehnologiju nuklearne energije. Pravimo avione, razvijamo biomedicinu", rekao je kineski predsednik.

Si je naglasio da KPK ima za cilj da realizuje socijalističku modernizaciju do 2035. godine, a da od 2035. do sredine veka transformiše Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju, koja je prosperitetna, snažna, demokratska, kulturno napredna, harmonična i lepa.

Kineski lider je dodao da je KPK ostvarila ubedljivu pobedu i u potpunosti konsolidovala redove u borbi protiv korupcije.

"Vodili smo borbu protiv korupcije bez presedana u našoj istoriji. Vođeni snažnim osećajem ispravnosti, kaznili smo nekoliko hiljada ljudi, umesto da dozvolimo da propadne 1,4 milijarde stanovnika. Očistili smo našu partiju", istakao je Si.

Očekuje se da Si Đinping dobije treći mandat

Kongres KPK se održava jednom u pet godina, trajaće do 22. oktobra i očekuje se da će aktuelni lider Si (69) treći put dobiti petogodišnji mandat.

Na ceremoniji zatvaranja delegati će glasati za usvajanje izveštaja kongresa i amandmana na osnivački dokument partije.

Biće izabran novi Centralni komitet koji ima oko 200 članova sa pravom glasa i oko 170 njihovih zamenika.

Rojters prenosi da je Sijev govor trajao manje od dva sata, što je znatno manje u odnosu na kongres iz 2017. godine, kada je za govornicom proveo tri i po sata.

Britanska novinska agencija dodaje da je najveći aplauz od delegata dobio kada se usprotivio nezavisnosti Tajvana.

Izvor: T a n j u g

ĐinpingKP KineTajvan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva