:

:

TV Most

clock

Novembar 06, 2023   16:33

0

72

Si: Iskreno prijateljstvo Srbije sa kineskim narodom i uverenje u razvoj odnosa

Kineski predsednik Si Đinping rekao  je da je prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put i učešće Brnabićeve na šestom Kineskom sajmu uvoza pokazalo iskreno prijateljstvo Srbije sa kineskim narodom i čvrsto uverenje u razvoj odnosa sa Kinom.

On je tokom razgovora sa Brnabić istakao da su Kina i Srbija "čelični prijatelji" čiji odnosi imaju duboku istorijsku osnovu, čvrstu podršku javnosti, široke zajedničke interese i snažan su podsticaj bilateralnoj saradnji, prenosi agencija Sinhua.

Si je rekao da su kinesko-srpski odnosi poslednjih godina nastavili da funkcionišu na visokom nivou što je obogatilo sveobuhvatno strateško partnerstvo, dok je istovremeno praktična saradnja dala plodne rezultate.

"U novim okolnostima, Kina je spremna da radi sa Srbijom na unapređenju kvalitetnog razvoja bilateralnih odnosa koji će doneti više koristi za naša dva naroda", istakao je Si.

On je apelovao da se ulože zajednički napori u izgradnju i vođenje velikih zajedničkih projekata, promovisanje brzog stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, jačanje saradnje u oblasti nauke i tehnoloških inovacija, produbljivanje saradnje u sferama obrazovanja, sporta i turizma i širu razmenu kadrova koji će nastaviti da neguju prijateljstvo Kine i Srbije.

"Kina podržava Srbiju u samostalnom razvoju i spremna je da ojača multilateralnu koordinaciju sa Srbijom i zajednički štiti međunarodnu pravičnost i pravdu", naglasio je kineski predsednik.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA

Si ĐinpingVučićBrnabićSrbijaKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva