:

:

TV Most

clock

Februar 25, 2023   15:44

0

118

Skup G20 bez zajedničkog saopštenja zbog neslaganja oko rata u Ukrajini

Ministri finansija "Grupe 20" najrazvijenijih privreda sveta, nisu se saglasili oko zajedničkog saopštenja sa danas završenog sastanka, pošto su Rusija i Kina odbile da pristanu da se u tom tekstu pominje rat u Ukrajini.

Indija, koja je kao predsedavajuća G20 bila domaćin sastanka u gradu Bangaloru, nije bila voljna da se u završnom saopštenju pominje taj rat, ali su predstavnici zapadnih zemalja insistirali da ne mogu da podrže nijedan tekst koji ne bi uključio osudu Rusije, preneo je Rojters.

Zbog izostanka punog konsenzusa među članicama G20, Indija je pribegla izdavanju "rezimea predsedavajućeg", u kome su sumirana dva dana razgovora i konstatovane nesuglasice.

U rezimeu je navedeno da je većina članica najoštrije osudila rat u Ukrajini i naglasila da on izaziva ogromnu ljudsku patnju, pogoršavajući postojeće krhkosti u globalnoj ekonomiji, kao i da izaziva poremećaj lanaca snabdevanja, rizike po finansijsku stabilnost i stalnu energetsku i prehrambenu nesigurnost.

Bilo je i drugih stavova i različitih ocena situacije i sankcija, ističe se u rezimeu.

Ishod je bio sličan kao na prošlom samitu G20 na Baliju u novembru, kada je domaćin, Indonezija, takođe izdala završnu deklaraciju u kojoj je konstatovano da ima razlika.

Dva delegata su rekla Rojtersu da Rusija i Kina nisu želele da se platforma G20 koristi za diskusiju o političkim pitanjima.

Rusija, članica G20, ali ne i G7, naziva svoje akcije u Ukrajini specijalnom vojnom operacijom, a ne invazijom ili ratom.

Indija je zadržala uglavnom neutralan stav, odbivši da okrivi Rusiju za napad, tražeći diplomatsko rešenje i naglo povećavši kupovinu ruske nafte, navela je britanska agencija.

Kina i Indija su bile među nacijama koje su bile uzdržane u četvrtak kada su UN većinom glasale da se od Moskve zatraži povlačenje njenih trupa iz Ukrajine i prekid sukoba.

Izvor: T a n j u g

G20RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva