:

:

TV Most

clock

Oktobar 23, 2022   21:14

0

133

Slovenija: Logar i Musar idu u drugi krug predsedničkih izbora

Kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar vodi u prvom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji, a na drugom mestu je nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar, pokazuju preliminarni rezultati nakon skoro 60 odsto prebrojanih glasova.

Anže Logar je osvojio 33,75 odsto glasova.

Nataša Pirc Musar je osvojila 27 odsto glasova.

Ukoliko se situacija ne promeni, Logar, inače bivši ministar spoljnih poslova, i Musar, ići će u drugi krug predsedničkih izbora.

Na trećem mestu je kandidat vladajućeg Pokreta slobode i Socijalnih demokrata Milan Beglez sa osvojenih 15,78 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu prebrojanih 59,25 odsto glasačkih listića, a prenosi slovenačko Delo.

U Sloveniji su danas i održani predsednički izbori, sedmi po redu od sticanja nezavisnosti, a ako se bude išlo u drugi krug, on će biti održan 13. novembra.

Slovenački birači su, između sedam kandidata, birali naslednika aktuelnog predsednika Boruta Pahora, kome drugi mandat ističe u decembru i po Ustavu više nema prava da se kandiduje.

Birališta u Sloveniji zatvorila su se večeras u 19 časova.

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da bi za izbor novog predsednika bio neophodan drugi krug.

Na osnovu 84% glasova, Logar i Pirc Musar idu u 2. krug

Kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar, koji je obezbedio plasman u drugi krug predsedničkih izbora u Sloveniji na osnovu više od 84 odsto prebrojanih glasova, zahvalio je glasačima na rezultatu.

Kako prenosi list "Delo", na osnovu 84,44 odsto prebrojanih glasova, vodi Logar sa 34,06 odsto glasova, sledi nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar sa 26,87 odsto, dok je kandidat vladajućeg Pokreta slobode i Socijalnih demokrata Milan Brglez treći i ima 15,50 odsto.

Logar očekuje da će razlika u odnosu na protivkandidata u drugoj rundi izbora koja će biti održana kroz tri nedelje biti još manja, dodaje agencija STA.

Demokratski poslanik iz redova SDS i bivši ministar spoljnih poslova kaže da će debata u drugom krugu biti bazirana na tekućim pitanjima, tako da glasači mogu da odluče ko je najubedljiviji kandidat.

Izvor: T a n j u g

Slovenijapredsednički izboriAnže LogarNataša Pirc Musar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva