:

:

TV Most

clock

Jul 22, 2022   14:43

0

120

Šojgu stigao u Istanbul na potpisivanje sporazuma o žitu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je u Istanbul, gde će zajedno sa svojim turskim kolegom Hulusijem Akarom i ukrajinskim ministrom infrastrukture Oleksandrom Kubrakovim potpisati sporazum o uspostavljanju koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine preko Crnog mora.

 

Ceremonija potpisivanja biće održana u 16.30 po lokalnom vremenu u kancelariji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u palati Dolmabahče u Istanbulu, prenosi Rojters.

Potpisivanju će prisustvovati i turski predsednik i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Šojgu planira i da održi bilateralni sastanak sa svojim turskim kolegom, prenosi Rojters, pozivajući se na RIA Novosti.

Stejt department pozdravio najavu sporazuma o žitaricama

Stejt department je pozdravio najavu potpisivanja sporazuma kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz opkoljenih crnomorskih luka, javlja Rojters.

Iz Stejt departmenta dodaju i da će Rusiju smatrati odgovornom za sprovođenje dogovora.

Erdogan: Sporazum će biti potpisan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će svetu objaviti dobre vesti o izvozu žitarica nakon što delegacije Ukrajine i Rusije kasnije danas potpišu sporazum u skladu sa planom Ujedinjenih nacija za nastavak izvoza žita iz Kijeva.

Ceremonija potpisivanja biće održana u 16.30 po lokalnom vremenu u kancelariji turskog predsednika u palati Dolmabahče u Istanbulu, prenosi Rojters, a taj događaj je podigao očekivanja da će se ublažiti globalna prehrambena kriza uzrokovana sukobom između dva najveća svetska izvoznika hrane, Rusije i Ukrajine, navodi Rojters.

"Uskoro će sporazum biti potpisan i time će se prevazići problemi u vezi sa žitom. Tada ćemo svetu objaviti dobre vesti", izjavio je Erdogan u Istanbulu, prenosi Rojters.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, njegov turski kolega Hulusi Akar i ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandar Kubrakov trebalo bi da danas u Istanbulu potpišu sporazum o uspostavljanju koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine preko Crnog mora.

Izvor: T a n j u g

ŠojguIstanbulUkrajinažito
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva