:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2020   20:14

0

89

Specijalni sud ima još četiri dana da potvrdi ili odbaci optužnice

Još četiri dana je ostalo do kraja roka kada Specijalni sud u Hagu mora da donese odluku u vezi sa prvim optužnicama koje je Kancelarija specijalnog tužioca podnela u februaru ove godine, javlja Koha.

Što se tiče razmatranja optužnica, primljenih u februaru, Specijalni sud je odbio da dostavi detalje.

Portparol suda u Hagu Majkl Dojl je u pisanom odgovoru za Kohu naveo da proces razmatranja optužnice ostaje poverljiv dok ne bude potvrđena i objavljena.

Dojl je takođe istakao da na osnovu pravila 88 sudija za prethodni postupak može zatražiti da optužnica, uprkos potvrđivanju, ne bude objavljena sve do prvobitnog pojavljivanja okrivljenog pred sudom.

“Do sada nije objavljena nijedna optužnica. Dok se potvrđena optužnica ne objavi, ona ostaje poverljiva, kao i postupci koji se odnose na razmatranje optužnica. Kao što znate, sudija za prethodni postupak ima rok do šest meseci da odluči da li da potvrdi ili odbaci optužnicu, u zavisnosti od specifičnosti pojedinog slučaja”, naveo je on.

Istovremeno, Pravilnik o postupku i dokazima predviđa brojne scenarije koji mogu rezultirati objavljivanjem potvrđene optužnice najkasnije šest meseci nakon što je podneta sudijama za prethodni postupak, dodaje portparol suda.

“Na primer, pravilo 88 predviđa da sudija za prethodni postupak može da izrekne privremeno neobjavljivanje potvrđene optužnice iz bezbednosnih razloga ili da bi izbegao prekid postupka. U svakom slučaju, potvrđena optužnica biće objavljena najkasnije prvim pojavljivanjem optuženog pred sudom”, rekao je Dojl.

Događanja u roku od nekoliko nedelja u vezi sa prvim optužnicama Specijalnog suda, očekuju akreditovani advokati.

Prema Tahiru Recaju, ako ne budu potvrđene, postoji nekoliko scenarija šta bi se moglo dogoditi sa optužnicama koje su sudu dostavljene u februaru.

S druge strane, advokat Artan Ćerkini kaže da će, u slučaju da se optužnica potvrdi, biti objavljena u roku od nekoliko dana.

Dva meseca nakon podizanja prvih optužnica, Specijalizovano tužilaštvo je na sudu podiglo još jednu optužnicu, koju je objavilo krajem juna. Radi se o optužnici prema predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i predsedniku Demokratske partije Kosova Kadriju Veseliju.

Očekuje se da će odluka o njihovom odbijanju ili potvrđivanju biti doneta u oktobru, kada ističe rok od šest meseci od podnošenja ove optužnice.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva